Dolgelukkig is Nafi Thiam niet met het uitstellen van de Olympische Spelen, maar ze noemt het wel de juiste keuze. De titelverdedigster op de zevenkamp moet nog een jaar langer wachten om haar gouden plak te verdedigen in Tokio, maar vindt het niet nodig om zich in 2020 een ander doel te stellen. Ze plant geen enkele meerkamp dit jaar.

Je moet het ze nageven: ook in deze moeilijke coronatijden maakt Nafi Thiam tijd om de pers te woord te staan, via Skype in dit geval.

Nafi, met welk gevoel zit je na het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio?

“Van zo’n beslissing ben je altijd een beetje triest, maar het is wel de juiste beslissing. Gefrustreerd ben ik zeker niet, ik probeer positief te blijven. De Spelen zijn niet geannuleerd, enkel verplaatst. Hopelijk ben ik binnen een jaar nog beter. Mijn doel is toch om elk jaar sterker te worden.”

Je blijft wel een jaar langer olympisch kampioen natuurlijk.

“Dat is niet van belang,  maar als ik zelf moest beslissen had ik deze keuze ook gemaakt in functie van de volksgezondheid.”

Welke impact heeft dit op jouw planning en training?

“Dat is nu nog moeilijk in te schatten. Daarvoor is de beslissing nog maar te kort genomen. Hoe dan ook zal ik rustig verder trainen dit jaar, en mijn doel blijft Tokio.”

Werk je nu naar een andere meerkamp toe, Talence bijvoorbeeld?

“Nee, een tussendoel heb ik niet nodig. Ik zou dit jaar geen enkele meerkamp doen behalve op de Spelen en daar blijf ik bij.”

Op vakantie dan maar?

“Als ze de Spelen in de zomer organiseren, duurt het nog zestien maanden. Zolang kan je niet voluit trainen, dus ik neem zeker nog verschillende vakanties tot dan, maar ik weet nog niet precies wanneer.”

Wil je je Europese titel niet verdedigen in Parijs?

“Ik heb geen idee of het EK zal doorgaan, maar ik blijf op de Spelen focussen. Dat is nog veraf, maar voor mij is het geen probleem om gemotiveerd te blijven. Een jaar zonder groot doel kan zelfs deugd doen, dan kan ik rustig mijn basis uitbouwen. Als Europese moet ik elk jaar pieken, terwijl de Amerikanen regelmatig een rustjaar kennen.”

Foto: Golazo

Is een uitstap naar een andere discipline op het EK een optie?

“Ik zie er mij wel aan het hoog- of verspringen deelnemen, veel eerder dan aan de zevenkamp. Voor de rest kan ik nu echt geen uitspraken doen over mijn planning. Gaan de Diamond Leagues doorgaan en zo ja vanaf wanneer? Ik heb er geen idee van.”

Eerder sprak je van een sabbatjaar na Tokio. Hoe moet het daar nu mee?

“Daar denk ik nu niet aan. Eerst Tokio voorbereiden, daarna zien we wel wat er komt.”

Heb je tijdens die olympische voorbereiding veel last van de coronamaatregelen?

“Het is allemaal niet ideaal, maar het gaat. Mijn krachttrainingen doe ik thuis, vandaag ben ik naar Louvain-la-Neuve getrokken om er twee keer te trainen in de atletiekhal. In mijn dagelijks leven verandert er niet veel: ik train, rust of lees een beetje.”

Neem je je voorzorgen om zelf niet besmet te geraken?

“Zelf loop ik op mijn leeftijd niet veel risico, maar ik wil Roger (Lespagnard, haar coach, nvdr.), mijn ouders of die van Niels (Pittomvils, haar partner, nvdr.) niet in gevaar brengen en daarom ben ik voorzichtig.”

Je krijgt wel extra tijd om je pijnlijke elleboog onder controle te krijgen.

“Inderdaad, ik heb geen enkel excuus meer om niet met een perfecte speerwerptechniek naar Tokio te trekken en voorbij de 60 meter te gooien.”