Sifan Hassan blijft in de Verenigde Staten trainen. De tweevoudige wereldkampioene van het afgelopen WK in Doha moest op zoek naar een andere trainer nadat haar voormalige coach Alberto Salazar voor vier jaar geschorst werd door het USADA. De 27-jarige Nederlandse opteert voor Tim Rowberry, die assistent-coach was binnen het voormalige NOP, in het Amerikaanse Beaverton. Hassan werkte in 2019 al intensief samen met Rowberry.

Sifan Hassan was de afgelopen maanden naarstig op zoek naar een nieuwe trainer, nadat sportgigant Nike de stekker uit het veelgeplaagde Oregon Project van Alberto Salazar trok. Hassan ging gesprekken aan met verschillende trainers, maar besefte dat ze geen betere omstandigheden kan bedenken dan haar huidige trainingsomgeving. De atlete beschikt over een huis met hoogtekamer en een piste op een steenworp van haar woonst. Ze krijgt er ook hulp van een begeleider op vlak van kracht en een kinesist.

Trainen zal ze doen onder Tim Rowberry, geen onbekende voor Hassan, aangezien de man assistent-coach was binnen het Oregon Project. Zo begeleidde Rowberry onder meer de hoogtestage van Hassan in Sankt-Moritz net voor het WK in Doha, waar de Nederlandse als eerste ooit de 1500m en 10.000m in hetzelfde kampioenschap op haar naam schreef. Ook Yomif Kejelcha wordt begeleid door de relatief jonge trainer.

“Ik ben ongelofelijk trots op wat ik de afgelopen jaren heb bereikt dankzij hard werk en discipline. Ik heb drie jaar geleden de keuze gemaakt om naar Amerika te gaan. Ik heb hier inmiddels een vertrouwde omgeving waar ik mij enorm thuis voel. Ik heb verschillende opties overwogen en nieuwe mensen ontmoet om te zoeken naar de juiste klik, maar ik geloof erin dat mijn huidige trainingssituatie de beste is om mij succesvol voor te bereiden op de Olympische Spelen in Tokio”, klinkt het bij Hassan, die op 29 maart haar seizoen begint in het Poolse Gydnia voor het WK halve marathon.