Morgen staat in het Franse Clermond-Ferrand de All Star Perche, beter gekend als de polsstokmeeting van Renaud Lavillenie, gepland. Het wordt er uitkijken naar het Zweedse fenomeen Armand ‘Mondo’ Duplantis en onze eigen Ben Broeders. Duplantis bewees afgelopen woensdag dat hij dan toch een beetje menselijk is door geen derde WR op rij neer te zetten. In Frankrijk wil hij in het gezelschap van zijn maatje en voormalig wereldrecordhouder Lavillenie nogmaals knallen in zaal.

In Lievin opende Armand ‘Mondo’ Duplantis de jacht op zijn derde WR op minder dan drie weken tijd. Nadat hij in eerste instantie goed was voor 6m17 in Torun en 6m18 in Glasgow ging de lat in Noord-Frankrijk naar 6m19. Het 20-jarige Zweedse wonder was enkele minuten eerder over 6m07 gevlogen alsof het een opwarmertje was. Het publiek voelde dat er iets speciaals in de lucht hing. In de eerste poging kwam het niet echt uit, maar in een zinderende tweede poging leek hij het ei zo na opnieuw te gaan flikken. De lat viel echter genadeloos naar beneden. Net voor hij zijn sprong wilde aanvatten, moest hij die onderbreken omdat iemand zich had begeven op de aanloopstrook.

De derde poging weerspiegelde de menselijkheid van Duplantis. De vierde wedstrijd op 15 dagen eiste zijn tol. Vermoeide benen zorgden ervoor dat hij zichzelf niet zoals gewenst voelde in zijn aanloop. “De batterijen zijn even leeg, maar tegen zondag zal ik die kunnen opladen. De All Star Perche is naast een geweldige naam voor een meeting ook gewoon een wonderlijke plaats om te springen. Ik ga niks beloven, maar kan jullie wel ten zeerste aanraden om te kijken”, vertelde Mondo aan l’Equipe. Aan de reis richting Clermont-Ferrand heeft Duplantis alleszins niet al te veel energie verloren. De organisatie had een bus voorzien voor de atleten om zonder problemen van Lievin op de meeting te geraken.

Ben Broeders – Foto:Maxime Delobel

Morgen kan het officieuze WK indoor voor polsstokspringers worden door het uitblijven van het officiële WK in Nanjing. De All Star Perche van 2018 was de meest hoogstaande strijd ooit met zeven atleten over 5m88. Duplantis was toen goed voor een junioren-WR van 5m88. Er is natuurlijk die opvallende rol voor Renaud Lavillenie als atleet-meeting director. Lavillenie komt voor het eerst in actie tegen zijn goede vriend Duplantis sinds die laatste het WR afsnoepte van zijn 13 jaar oudere collega. Lavillenie deelde vandaag overigens mee dat er op 10 juni een eerste All Star Perche in openlucht komt. Het meetingrecord bedraagt 6m02. Ook wereldkampioen Sam Kendricks is van de partij, net zoals onze eigen Ben Broeders, die zich afgelopen woensdag in Lievin van de Spelen in Tokio verzekerde met een BR van 5m80. Morgen kan de nationale recordhouder een gooi doen naar een nog staffere prestatie.

Bij de vrouwen wordt het uitkijken naar Sandi Morris, die in Lievin op exact hetzelfde moment als de sprongen van Duplantis ook een gooi deed naar een WR van 5m03. De Amerikaanse zal ongetwijfeld een zoveelste poging ondernemen om het record van haar landgenote Jenn Suhr af te snoepen. Voormalig winnares in Clermont-Ferrand, Yarisley Silva is er ook bij.

Fanny Smets, Chloé Henry en Arnaud Art zullen eveneens in actie komen op de All Star Perche, weliswaar niet in het hoofdprogramma. Vandaag staan namelijk al heel wat wedstrijden gepland op de jaarlijkse viering van de discipline.

https://www.instagram.com/p/B8t2aLcI52d/