Zondag staat in het Park van Laken de slotmanche van de Structabo CrossCup gepland, traditiegetrouw ook het BK in het veld. De strijd om de eindzege bij de mannen belooft razendspannend te worden, aangezien er op papier nog vijf heren in de running zijn om eindwinnaar te worden. Soufiane Bouchikhi en Isaac Kimeli zijn de favorieten om de Belgische titel te behalen. Bij de vrouwen ligt de eerste eindzege van Hanne Verbruggen binnen handbereik.

Bouchikhi voor twee titels op een rij, of Kimeli met een vierde in totaal?

De afsluiter van het veldloopseizoen staat in het teken van het duel tussen de twee titanen van het veld, Soufiane Bouchikhi en Isaac Kimeli. Bouchikhi is de uittredende Belgische kampioen en was de beste landgenoot op de manche in Hannuit. Kimeli schreef de manches in Mol en Roeselare op zijn naam. Beide heren hebben trainingsstages afgewerkt met het oog op het BK, waardoor het een strijd op het scherpst van de snee kan worden. Kimeli zal extra gemotiveerd aan de start verschijnen, aangezien gisteren het Runners’ lab Athletics Team werd voorgesteld waarvan hij het speerpunt is.

Lahsene Bouchikhi – Foto: Golazo

In het klassement is echter het die andere Bouchikhi, namelijk Lahsene, die over het grootste aantal punten beschikt. De jongere broer van titelverdediger Soufiane stak in Rotselaar zijn eerste zege op zak en is gebrand op een goede prestatie. Kimeli of Bouchikhi moeten minstens voor de huidige leider finishen, anders zijn ze eraan voor de moeite. Lander Tijtgat finishte vorig jaar op het BK-podium en maakt zondag zijn terugkeer nadat hij een kruis moest maken over zijn winter door een stressfractuur. Tijtgat komt nooit aan de start indien hij niet in vorm is, waardoor hij een extra factor kan zijn in de titelstrijd.

Ook om de dichte ereplaatsen belooft het een stevige strijd te worden met Dieter Kersten, Michael Somers, Dame Tasama en Steven Casteele. Bij de beloften wordt het uitkijken naar het duel tussen Tim Van de Velde en Guillaume Grimard. Van de Velde was zowel in Hannuit en Rotselaar de betere van de twee.

Verbruggen op weg naar eerste eindzege en Belgische titel?

Bij de vrouwen moet er al veel gebeuren wil Hanne Verbruggen zondag haar eerste eindzege in de Structabo CrossCup mislopen. Mathematisch gezien heeft Verbruggen genoeg aan een elfde plaats, indien Sofie Van Accom slotmanche wint. Die kans lijkt eerder klein, aangezien Verbruggen de beste was in elke CrossCup waar ze aan de start verscheen. De strijd om de podiumplaatsen zal naar alle waarschijnlijkheid gaan tussen Van Accom en regerend Belgisch kampioene in het veld, Hanna Vandenbussche. Eline Dalemans en Lisa Rooms kunnen dat duo eventueel van een podiumplaats houden, aangezien het pittige parcours in Brussel soms opvallende resultaten oplevert.

Korte cross kolfje naar de hand van Hendrix

Robin Hendrix was na zijn zege op de korte cross in Hannuit al zeker van de eindzege. Zondag verschijnt Hendrix aan de start om een gooi te doen naar zijn eerste Belgische titel in het veld bij de grote jongens. Ali Hamdi is de uittredende kampioen, maar zal over een stel wonderbenen moeten beschikken om ook maar in de buurt te komen van Hendrix, die afgelopen zondag op het BK indoor nog een stevige 3.000m in zaal neerzette met 7’51”29. Pieter-Jan Hannes waagt zich eveneens aan de korte cross. In het verleden was Hannes meermaals goed voor winst op het BK.

Robin Hendrix en Camille Muls op het EK veldlopen – Foto: Jeroen De Meyer

Net zoals in het geval van Hendrix was er voor Camille Muls was er een glansrol weggelegd op dat BK indoor. Muls knalde solo naar winst op de 800m en behoort daardoor samen met Vanessa Scaunet tot de topfavorieten. Titelverdedigster Elise Vanderelst stond in eerste instantie ingeschreven, maar trok eergisteren na afloop van de World Indoor Tour-meeting in Lievin de stekker uit haar winterseizoen.

De slotmanche van de Structabo CrossCup kan u live volgen, zowel op Sporza, als op La Deux vanaf 13u30 tot 15u40.