Soufiane Bouchikhi heeft 2019 in schoonheid afgesloten. Bouchikhi haalde het namelijk tijdens de Sylvestercross in het Nederlandse Soest van Dame Tasama. Zijn broer Lahsene Bouchikhi, Pieter-Jan Hannes en Tim Van de Velde finishten ook in de top tien. Bij de vrouwen ging de winst naar de Nederlandse Maureen Koster. Sofie Van Accom werd eerste landgenote op een vijfde stek, gevolgd door onder meer Hanne Verbruggen en Hanna Vandenbussche. Renée Eykens werd derde op de korte cross.

De Sylvestercross in het Nederlandse Soest is traditiegetrouw de laatste veldloop van het jaar. Ook nu trokken aardig wat landgenoten naar de pittige cross om 2019 af te sluiten. Bij de mannen was het uitkijken naar Soufiane Bouchikhi en de terugkeer van Dame Tasama. Het was echter Tim Van de Velde, afgelopen jaren telkens de beste bij de junioren, die het initiatief nam tijdens zijn eerste deelname bij de grote jongens. Er ontstond een ruime kopgroep met daarin ook Lahsene Bouchikhi en Pieter-Jan Hannes.

Dame Tasama – Foto: Golazo

Na de twee kleinere ronden kozen onder meer de Bouchikhi’s en Tasama het ruime sop. Er ontstond een pittige Belgische tweestrijd, waarin Soufiane Bouchikhi het leek te gaan halen van Tasama. Al moest die eerste daarvoor wel het onderste uit de kan halen, aangezien Tasama bijna nog op en over de zevende van het EK veldlopen ging. Tasama liep begin december de marathon van Valencia, maar moest toen de strijd staken na 35 kilometer. De atleet stevende toen af op een chrono in de buurt van 2u13. In Soest finishte hij uiteindelijk op amper één seconde van zijn landgenoot.

Lahsene Bouchikhi – Foto: Jeroen De Meyer

“In Valencia moest ik jammergenoeg opgeven, omdat ik te veel last kreeg van een kleine blessure. Ik geef het echter nog niet op, want ik wil maar al te graag de Spelen in Tokio halen op de marathon. Al ben ik heel tevreden dat ik het Soufiane zo moeilijk kon maken. Ik had niet verwacht om al zo goed voor de dag te komen vandaag”, aldus Tasama. Lahsene Bouchikhi viel net naast het podium, op 20 seconden van zijn broer. Hannes en Van de Velde handhaafden zich in de top tien met een respectievelijk achtste en negende stek. Een opsteker voor Van de Velde, die op het EK in Lissabon geen afscheid in stijl kon nemen van de juniorencategorie. Jeroen D’hoedt, in het verleden nog goed winst in Soest, kende een aantal moeilijke maanden en moest vrede nemen met een 12de stek.

Koster oppermachtig bij de vrouwen, Van Accom eerste landgenote

Sofie Van Accom – Foto: Golazo

Maureen Koster moest in duinen van Soest alleen afrekenen met de Keniaanse Tabitha GitchiaDe Nederlandse haalde het met veel overmacht van Gitchia en Jasmijn BakkerSofie Van Accom was enigszins verassend eerste landgenote op een vijfde stek. Hanne Verbruggen en Hanna Vandenbussche finishten op de plaatsen acht en negen. Verbruggen had wel haar voet verzwikt in de aanvangsfase. Karen Van Proeyen volgde op net geen halve minuut van Vandenbussche op plaats 12.

Op de korte cross bij de vrouwen verscheen Renée Eykens aan de start. Eykens moest nipt de duimen leggen voor de Nederlandse dames Britt Ummels en Marcella Herzog. De 800m-specialiste sloot haar jaar wel af met een podiumplaats. Twee weken geleden kreeg Eykens nog te horen dat ze niet langer over een profcontract beschikt.