Bashir Abdi en Isaac Kimeli hebben hun jaar in stijl afgesloten. Abdi stormde in Vallecana, bij Madrid, naar de winst in de San Silvestre-wedstrijd over tien kilometer. Abdi klokte af na 27’47, een verbetering van zijn PR op straat met 20 seconden. Isaac Kimeli was de beste tijdens de Silvesterlauf in het Duitse Trier. Heel wat Belgen verschenen in de Duitse stad aan de start.

31 januari 2019 zal de geschiedenis ingaan als de dag van de vele Belgische overwinningen. Na de winst van Soufiane Bouchikhi in Soest mochten ook Bashir Abdi en Isaac Kimeli het zegegebaar maken. Abdi verpulverde tijdens de NN San Silvestre in het Spaanse Vallecana zijn PR op de tien kilometer. De Belgische recordhouder op de marathon sloot zijn jaar af met zijn eerste duik onder 28 minuten op straat (27’47) en haalde het zo van Mande Bushendich en de Spanjaard Antoinio Abadia. Abdi verwijst zo zijn PR dat hij eerder in 2019 neerzette in Schoorl (28’07) naar de vuilbak. Bij de vrouwen ging de winst in Helen Tola in een pittige 30’50. In totaal verschenen maar liefst 42.000 lopers aan de start in Vallecana, nabij Madrid.

Abdi is de eerste Europeaan die in Vallecana mag zegevieren sinds 2003. Onder meer de snelste marathonloper aller tijden, Eliud Kipchoge, prijkt op de illustere erelijst.

Kimeli mag opnieuw vieren

Isaac Kimeli was dé topfavoriet in het Duitse Trier tijdens de Silvesterlauf, een wedstrijd over acht kilometer. Kimeli was afgelopen vrijdag nog de beste in Meeuwen en won ook al de Corrida Bulloise en twee CrossCup-manches. Ook in Trier toonde Kimeli zijn superbenen door Amanal Petros en Ilyas Osman af te houden. Onze landgenoot klokte af na 22’44, goed voor een gemiddelde van 2’50/kilometer.

Isaac Kimeli – Foto: Golazo

Zijn teamgenoot Robin Hendrix legde beslag op de vierde plaats op amper vijf seconden van de winnaar. Ook Oussama LonneuxYannick Michiels en Wesley De Kerpel finishten in de top tien.

De uitslagen van Trier kan u hier raadplegen.