Timothy Herman bereikte in 2019 eindelijk waar hij al jaren op aan het jagen was: een worp voorbij de magische grens van 80 meter. Op het Vlaams kampioenschap schoot de 29-jarige atleet van ACME raak. Herman is voor het eerst in zijn carrière ook A-atleet bij de Vlaamse Atletiekliga en wil van die steun gebruik maken om een gooi te doen naar internationale kampioenschappen.

Na jaren vol blessureleed kende speerwerper Timothy Herman in 2019 meer geluk. De atleet werd voor de tiende keer Vlaams kampioen, voor de vijfde keer Belgisch kampioen en wist voor het eerst zijn speer voorbij 80 meter te gooien met 80m48 op het Vlaams kampioenschap. Ook op Franse bodem toonde hij zich door voor zijn club Amiens tweede te worden op het Franse kampioenschap.

De Vlaamse Atletiekliga beloonde zijn seizoen met een A-statuut, waardoor Herman op meer financiële steun kan rekenen. Ook die worp voorbij 80 meter zorgt internationaal dan voor aardig wat veranderingen. De speerwerper kan zo namelijk vlotter aan internationale competities deelnemen.

Na de feestdagen vertrekt Herman naar Monte Gordo in de Portugese Algarve om er een tiendaagse trainingsstage af te werken. Eind maart begint de atleet aan zijn werpseizoen. Op 21 en 22 maart staat in het Portugese Leira namelijk de European Throwing Cup gepland. Herman hoopt dat hij komende zomer ook nog internationale kampioenschappen voor zijn rekening mag nemen.

“Als A-atleet lijkt het me logisch om bepaalde internationale doelen te hebben. In eerste instantie denk ik dan aan het EK in Parijs, aangezien ik nog nooit een groot kampioenschap heb behaald als senior. De Olympische Spelen in Tokio zijn een tweede, weliswaar moeilijker doel. Het zou een droom zijn om er in actie te mogen komen”, aldus Herman.

De olympische limiet van 85 meter lijkt niet tot de mogelijkheden te behoren. Daardoor zal Herman sterk voor de dag moeten komen in 2020 om zijn ranking nog op te krikken. Voorlopig staat onze landgenoot als 42ste gerangschikt op de uitgezuiverde wereldranking van World Athletics. De beste 32 op die ranking mogen in principe naar Tokio.

“Als het van mijn trainers (Luc Van Maldeghem en Bart Pauwels; red.) afhangt, dan moet ik verder kunnen werpen. Zij geloven rotsvast in mijn kunnen en dankzij de extra faciliteiten ben ik des te meer gemotiveerd om alles op alles te zetten in 2020”, besluit de speerwerper.