Dalilah Muhammad en Eliud Kipchoge zijn op de World Athletics Awards in Monaco bekroond voor hun uitzonderlijk jaar 2019. Muhammad verbeterde tot twee keer toe het WR op de 400m horden, mét de wereldtitel in Doha als logisch gevolg. Kipchoge, die zichzelf opvolgde als laureaat, won de London Marathon in een parcoursrecord, maar dook vooral onder twee uur tijdens de Ineos 1:59 Challenge.

De absolute wereldtop was in Monaco aanwezig voor de jaarlijkse World Athletics Awards. Bij de vrouwen werd er gezocht naar een opvolgster voor Caterine Ibarguen. De vijf genomineerden maakten stuk voor stuk kans op de award van Atlete van het Jaar. De Amerikaanse hordeloopster Dalilah Muhammad haalde het van haar collega’s Shelly-Ann Fraser-Pryce, Sifan Hassan, Yulimar Rojas en Brigid Kosgei.

Het feit dat Muhammad tot twee keer toe het WR op de lage horden verbeterde, moet uiteindelijk de doorslag gegeven hebben. Zeker omdat de atlete dat deed in de WK-finale in Doha. “Het is een onwaarschijnlijk, maar ook moeilijk jaar geweest. Op voorhand wist ik al dat het zwaar zou worden. Al had ik nooit gedacht om deze award in de wacht te slepen. Ik ben in de wolken, aangezien ik verliefd ben op mijn sport en discipline”, aldus een duidelijk geëmotioneerde Muhammad.

https://www.instagram.com/p/B5OKUsKCYUQ/

Bij de mannen staken twee namen boven de rest uit met Eliud Kipchoge en Karsten WarholmNoah LylesSam Kendricks en Joshua Cheptegei moesten op papier vrede nemen met hun nominatie. De rol die Kipchoge al jaren vertolkt en in 2019 nogmaals in de verf zette door als eerste man ooit onder twee uur te duiken, gaf uiteindelijk de doorslag. De Keniaan kon er niet bij zijn in Monaco, maar werd wel opgebeld. Hij is de eerste atleet sinds Usain Bolt die zichzelf als Atleet van het Jaar opvolgt.

“Het was een fantastisch jaar voor onze sport. Ik ben enorm verheugd om mezelf op te volgen. Mijn prestatie heeft getoond dat we onszelf geen limieten moeten opleggen. Ik hoop dat ik veel mensen heb kunnen inspireren. Ik was ook enorm aangedaan door de vele berichten achteraf, onder meer van voormalig Amerikaans president Barack Obama. Hij is net zoals ik iemand die geen grenzen kent”, vertelde Kipchoge.

https://www.instagram.com/p/B5OK6LSiCwD/

Selemon Barega en Yaroslava Mahuchikh werden tot de Rising Stars gekroond. Beide atleten behaalden op het WK in Doha een zilveren plak. Barega deed dat op de 5.000m. Mahuchikh sprong dankzij een WR bij de junioren naar het zilver in de hoogspringcompetitie. De World Athletics Fair Play Award ging zoals verwacht naar Braima Suncar Dabo, die tijdens de reeksen van de 5.000m zijn lotgenoot Jonathan Busby letterlijk over de meet trok.

https://www.instagram.com/p/B5OIXaqi_As/