Aan het Zilvermeer in Mol werd gisteren voor het eerst dit seizoen een individuele manche van de Structabo CrossCup betwist. De Belgische favorieten, Isaac Kimeli en Hanne Verbruggen, hadden beiden een vette kluif aan de aanwezige internationale concurrentie, maar maakten hun favorietenrol wel feilloos waar. De concurrentie kwam echter ook sterk voor de dag waardoor de selectiecross in Roeselare een interessant gebeuren lijkt te worden. Lees de reacties van de protagonisten hieronder.

Jasmijn Bakker – Winnares 

“Mijn start was héél slecht. Ik zat helemaal in het gedrang waardoor ik via zwembewegingen mijn weg naar voren moest inzetten. Over het algemeen ben ik een trage starter, maar dat ik van zo ver moest terugkeren was zeker niet gepland. Ik genoot er ergens wel van om al die atleten te kunnen oprapen en gelukkig zat ik vrij snel weer meer vooraan. De laatste ronde voelde ik mij best nog sterk en zag ik dat Hanne niet verder uitliep. Ik wist natuurlijk niet hoeveel energie zij nog in de tank had. Maar toen ik de kloof dichtte en zij meteen een gaatje liet vallen, wist ik dat de buit binnen was. Het zand beviel mij eigenlijk best goed. Aan het water was het zelfs nog leuk om te kunnen spetteren.”

Hanne Verbruggen – Tweede plaats, eerste Belgische

“Ik mocht van mijn trainer niet te snel de koppositie innemen. We wisten beiden nog niet goed hoe het met mijn vormpeil gesteld was waardoor we dat voorzichtig wilden aftasten. Ik had al snel een goed gevoel tijdens het lopen en kon mij niet meer bedwingen. Ik ben heel tevreden met het resultaat en mijn manier van lopen. In de laatste ronde had ik geen antwoord meer klaar op de aanval van de Nederlandse atlete, maar daar ga ik niet van wakker liggen. Ik had misschien nog iets meer vechtlust moeten tonen, maar ik ben tevreden. Ik moet toegeven dat ik toch een zekere druk op mijn schouders voelde na de winst in Berlare. Ik moet echter onthouden dat ik nog maar vijf jaar loop en dus ook nog wat progressie kan boeken. De overige CrossCup-manches neem ik normaliter ook voor mijn rekening. Ondanks mijn marathonplannen ga ik een eventuele eindzege niet op het spel zetten. Mijn trainer had het wel graag anders gezien en mij meer laten rusten.”

Febe Triest – 13de plaats, eerste juniore

Febe Triest – Foto: Peter Wagemans

“Nog nooit was de afstand zo lang en het zand hier in Mol maakt het bijzonder zwaar. Ik wist vooraf dus niet goed wat ik mocht verwachten. Sinds september word ik getraind door Raymond Van Paemel. Hij had mij aangeraden om niet te voortvarend van start te gaan en de wedstrijd goed in te delen. Daardoor kon ik nog behoorlijk wat atleten oprapen, wat vertrouwen gaf. De coachwissel loont duidelijk. Vorig jaar had ik al een stap vooruit gezet, maar dit jaar bewijs ik opnieuw dat ik progressie maak. Ik doe nu meer omvang en ook de intensiteit is iets opgedreven. De resultaten tonen dat dit niet voor niets was. De CrossCup in Roeselare staat met stip aangeduid in de agenda. Ik mik zeker op een EK-selectie. Volgens mij ligt dit binnen mijn mogelijkheden.”

Isaac Kimeli – Winnaar lange cross

“Eindelijk is het gelukt om hier in Mol eens te winnen. Dat is mij nog nooit eerder gelukt, dus ik kan niet anders dan tevreden zijn. Vorig jaar was ik hier tweede na de Duitser Samuel Fitwi, maar dit jaar wilde ik absoluut een gelijkaardig scenario voorkomen. Twee jaar na elkaar tweede worden, dat mocht niet gebeuren. De benen voelen logischerwijs minder dan andere jaren, maar conditioneel zit het redelijk goed. Na het WK in Doha heb ik niet echt gerust dus dat zal daarin meespelen. In Roeselare ga ik vol voor een selectie op de Mixed Relay voor het EK veldlopen. Ik denk dat een medaille geen stoute droom zou zijn. Na het EK wordt de focus volledig verlegd naar de Olympische Spelen in Tokio.”

Dorian Boulvin – Vierde plaats, derde Belg

Dorian Boulvin – Foto: Peter Wagemans

“Ik had zeker niet verwacht om zo lang voorin mee te spelen. Het draaide bijzonder vlot. Ik heb mogelijks wat energie verloren door een te agressieve aanpak in de aanvangsfase. Het deed echter zo’n deugd om het pak op sleeptouw te nemen. Aan energie sparen heb ik toen niet gedacht, maar het is een enorme vertrouwensboost met het oog op Roeselare en zeker het EK. Mol was een tussentijdse evaluatie. Na het EK maak ik pas mijn rapport op.”

Robin Hendrix –  Winnaar korte cross

“Het gevoel vandaag zat heel goed. De benen draaiden echt supervlot en alles viel eigenlijk mooi op zijn plaats. Het resultaat was er naar. Tegenover het WK in Doha is de vorm natuurlijk iets minder. Toch mag ik niet klagen over mijn niveau. Ik geniet ervan om met plezier naar de crossen te kunnen trekken en zonder druk te kunnen starten. Genieten heeft momenteel echt prioriteit.”