Nafi Thiam heeft ons land een eerste medaille bezorgd op het WK in Doha. Het verhoopte goud op de zevenkamp kwam er niet, tegen de ijzersterke Katarina Johnson-Thompson was nu eenmaal geen kruid gewassen. Thiam is wel de eerste vrouw ooit die ons land een zilveren medaille bezorgd. Ze klopte af op een mooi puntentotaal van 6.677.

De druk op de schouders van Nafi Thiam was hoog, misschien zelfs net iets te hoog aangezien de stress het leek over te nemen van haar normaal steeds koelbloedige hoofd op haar sterk lichaam. Na de eerste dag van de zevenkamp leek Thiam nog steeds uitzicht te hebben op een gouden medaille, al zou ze daarvoor wel haar allerbeste vorm moeten etaleren in het verspringen en het speerwerpen. Het zijn twee disciplines die Thiam meester is, maar ook haar grootste concurrente Katarina Johnson-Thompson weet hoe ze in een verspringbak moet springen. Het verschil zou dus vooral in het speerwerpen gemaakt moeten worden, al baarde de elleboog van de titelverdedigster het hele land zorgen.

De verhoopte speldenprik in het verspringen kwam er niet, of toch wel, maar dan uit het kamp Johnson-Thompson. Thiam trok dus met ruime achterstand naar het speerwerpen. De elleboog liet opnieuw van zich horen waardoor Thiam er na twee pogingen de brui aan gaf. Het gat werd dus niet gedicht, dus nog voor de afsluitende 800 meter was het quasi zeker dat het goud naar Johnson-Thompson zou gaan. KJT heeft namelijk een veel snellere dubbele baanronde in de benen dan onze landgenote.

In de afsluitende 800 meter kon het zilver Thiam eigenlijk niet meer ontsnappen aangezien ze achttien seconden voorsprong had op de nummer drie in de tussenstand. Thiam moest zich dus niet forceren en zocht haar eigen tempo. Voor Johnson-Thompson zat er nog een score boven de 7.000 punten in, dus zij trok wel stevig door. Helaas strandde zij net onder die magische grens, maar ze snoept wel het nationaal record af van Jessica Ennis-Hill. Thiam snelde enkele tellen later binnen om haar tweede plaats veilig te stellen. Zij liet de klok stoppen na een voor haar mooie 2’18″93.

Thiam kon eigenlijk alleen maar verliezen aangezien iedereen er vanuit ging dat zij moeiteloos het goud zou pakken. Met een puntentotaal van 6.677 kan er echter niet over een verlies gesproken worden. Thiam leek misschien niet over haar topniveau te beschikken, maar zette opnieuw een goede zevenkamp neer. Johnson-Thompson was gewoonweg ijzersterk en een verdiende winnaar.

Maudens net buiten top 10, Vidts iets verderop

Hanne Maudens en Noor Vidts stonden in de schaduw van Thiam maar presteerden naar behoren. Voor hen was ervaring opdoen het belangrijkste doel aangezien meestrijden met de absolute wereldtop nog net niet binnen hun mogelijkheden ligt. Het duo trok als de nummer zestien en achttien naar de afsluitende 800 meter. Vooral Maudens kon in deze discipline nog heel wat punten sprokkelen en deed dat ook. Het veld lag helaas al iets te ver uit elkaar om nog echt potten te kunnen breken. De bronzen medaillewinnares van het EK beloften wordt op haar tweede WK knap elfde met 6.088 punten. Twee jaar geleden moest ze het nog stellen met een 23e plaats, van vooruitgang gesproken.

Vidts heeft een iets minder snelle dubbele baanronde in de benen dan haar collega en zou dus meer moeilijkheden kennen om nog plaatsen te winnen. Zij raakte wat ingesloten en kon daardoor niet alles eruit halen. Met 5.989 punten mag zij zich voortaan nummer vijftien van de wereld noemen. Het is de eerste keer dit jaar dat Vidts niet boven de 6.000 punten uitkomt. Niet zo verwonderlijk aangezien de atlete van VAC al in vakantiemodus was voordat ze te horen kreeg dat ze aan het WK mocht deelnemen.