In onze reeks ‘Vanavond laat in het emiraat’ blikken we elke middag met een atletiekprominent of journalist vooruit op wat er die avond te gebeuren staat op het WK in Doha. Waar kijkt de geïnterviewde naar uit? Durft hij of zij zich aan een gokje te wagen? Aftrappen doen we in stijl met Europeees marathonkampioen Koen Naert, die ons te woord staat vanop de Sierra Nevada.

Koen, waar kijk je persoonlijk naar uit op de eerste avond van het WK?
“Er zijn meteen wel leuke reeksen, maar ik kijk vooral uit naar de 5.000m bij de mannen. Niet enkel omdat we zelf twee atleten aan de start hebben, maar internationaal gezien is er momenteel ook een hoog niveau, en de 5.000m geeft altijd verrassende reeksen.”

Vermoedelijk zal Hendrix het, zeker omdat hij in de eerste reeks zit, moeilijk krijgen. Kimeli heeft een grote kans. Akkoord?
“Robin is een fantastische gast, het is al ontzettend straf dat hij in Doha staat, maar ik zie hem niet meteen doorstoten. Hij moet deze ervaring meenemen voor een nog mooiere toekomst. Kimeli geef ik wel wat kans. Hij is veel gegroeid het laatste jaar in tactische wedstrijden. Ik denk dat zijn coach, Tim Moriau, daar hard heeft aan gewerkt. Ik zie Isaac doorstoten naar de finale.”

Kijk je ergens specifiek naar uit over het hele WK?
“Ik denk dat het logisch is dat ik de marathon bij de mannen van dichtbij zal opvolgen. Verder ben ik een allesvolger en ben ik ontzettend benieuwd naar de heptatlon van Nafi Thaim. Met KJT in topvorm zullen we een hoogstaande zevenkamp te zien krijgen.”

Vanavond al staat de vrouwenmarathon op met menu. Je hebt al een paar keer laten vallen waarom je er zelf niet bij bent. Wat vind je van de omstandigheden waarin er gelopen moet worden?
“Gek natuurlijk. Ik zou niet in herhaling willen vallen, maar ik doe het toch: twee maal op tien maanden tijd in zo’n omstandigheden een marathon op het hoogste niveau afwerken, en dan bedoel ik het WK en de Spelen, is een aanslag op je lichaam. Trek meteen maar een 10-tal jaar van je levensverwachting af!” (lacht)

Welk verloop zal een wedstrijd bij die omstandigheden volgens jou hebben?
“Veel atleten zullen tegen hun eigen kunnen aanlopen. Diegene die het best kan indelen en die grens net overschrijdt op de finishlijn, maakt de meeste kans. Diegenen met een goede voorbereiding in functie van het warme klimaat zijn ook in het voordeel. Ik denk dat ze met enkele atleten de laatste kilometers zullen ingaan omdat ze in de beginfase de kat uit de boom zullen kijken met die hitte.”

Zie je Vandenbussche en Soccol verrassen?
“Eerlijk? Niet meteen. Anderhalve week voor je marathon opgeroepen worden voor de marathon, dat vind ik toch ontzettend moeilijk. Je weet nooit natuurlijk. Ik heb niet meteen zicht op de breedte van het vrouwenveld op de marathon, maar als ze volharden kunnen ze wel top 40 halen. Er zullen veel vrouwen de eindmeet niet halen, vrees ik. Ik kan er ook grandioos naast zitten!”

Slotvraagje: kan Renée Eykens na haar moeilijk seizoen toch de reeksen van de 800 meter overleven?
“Renée is op het allerlaatste nippertje opgevist. Het is dan ook ontzettend moeilijk om die knop om te draaien op dat niveau. Ik heb geen idee of ze al op vakantie was en al eerder een streep onder haar seizoen had getrokken, maar ik denk dat deze deelname haar vooral punten kan opleveren voor de ranking richting de Spelen. Ik geef haar een kleine kans om door te stoten met de brede 800m-top bij de vrouwen, maar als iemand het kan vanuit die situatie is het Renée wel! Ze kan ontzettend hard finishen.”