Na het EK voor beloften en EK voor junioren is het nu aan de scholieren om er de Belgische kleuren te verdedigen. Liefde Schoemaker en Jente Hauttekeete hebben het Belgisch team op de EYOF in Baku, Azerbeidzjan twee medailles geschonken. Schoemaker dook twee keer onder 54 seconden en zou zo naar het zilver snellen. Hauttekeete totaliseerde na tien proeven een verpulvering van zijn eigen BR en mocht ook als tweede het podium op.

Jente Hauttekeete was de eerste Belg die in actie kwam tijdens de atletiekcompetitie op de EYOF in Baku. Hauttekeete begon sterk aan zijn tien proeven met 11″16. In het verspringen deed hij het degelijk met 6m82. Vervolgens pakte de De Pintenaar uit met een stevige 15m38 in het kogelstoten, zijn eerste sprong over 2m00 in het hoogspringen en een PR van 50″51 op de baanronde. Na de eerste dag totaliseerde Hauttekeete maar liefst 4.001 punten, goed voor de eerste plaats én 32 punten voor op zijn eigen BR-schema.

Zijn tweede dag vatte hij op niveau aan met 14″36 op de 110m horden. In de volgende drie proeven deed Hauttekeete opnieuw beter dan ooit tevoren. Met 42m67 deed hij net geen twee meter beter dan zijn PR. In het polsstokspringen wipte hij over 4m30, 10 centimeter beter dan ooit. Ook in het speerwerpen verbeterde hij zich met 48m58, één meter beter dan zijn PR. De afsluitende 1500m werd zwaarder in vergelijking met zijn BR-tienkamp. Hij liep uiteindelijk naar 4’49″60. Op dat moment wist Hauttekeete echter dat het zilver én een stevige verbetering van zijn BR al binnen was. Met een totaal van 7.540 punten deed hij ruim beter dan zijn eigen BR van 7.359 punten. De winst ging naar de Noor Sander Skotheim die 7.761 punten totaliseerde. Het brons was weggelegd voor de Duitser Paul Kallenberg, die na tien proeven 7.423 punten sprokkelde.

Foto: Jimmy Cailly

Liefde Schoemaker was één van de favorietes op de baanronde, aangezien ze de Europese scholierenranglijst aanvoerde met een stevige 53″38. In de reeksen bewees Schoemaker dat ze in vorm was door de snelste tijd van alle atletes te noteren met 53″95. Het jongste lid van de Belgian Cheetahs zou in de finale nog iets sneller gaan met 53″85, maar het was Olesya Soldatova die een maatje te groot bleek. De atlete, die onder een neutrale vlag uitkomt, startte snel en hield stand met 53″57. Schoemaker, die nog altijd 17 moet worden, zorgt zo wel voor de derde medaille van een Belgian Cheetah op nog geen twee weken tijd. Belofte Paulien Couckuyt en juniore Lucie Ferauge liepen respectievelijk naar het goud op de lage horden en het brons op de 200m tijdens hun kampioenschappen

UPDATE: Ook brons voor Vanlangenaker

Jules Vanlangenaker heeft ons land een derde medaille geschonken op de EYOF in de finale van het polsstokspringen. De atleet trok met zijn PR van 4m90 als vierde van alle heren op de startlijst naar de rechtstreekse polsstokfinale. Daarin zou zijn gokwerk beloond worden, aangezien Vanlangenaker na een mislukte poging op 4m40 meteen naar 4m55 ging. Daarvoor had hij nogmaals een extra poging nodig. Vervolgens liet hij 4m70 aan zich schieten, een gewaagde zet. Op 4m80 vloog onze landgenoot echter meteen over de lat. Daardoor sprong hij van de tiende naar een gedeelde derde plaats in de stand en dat zou volstaan voor het brons. Zowel Vanlangenaker als de Dzmitry Marhuskin uit Wit-Rusland mogen zo het podium op. Het goud was weggelegd voor de Franse topfavoriet Anthony Ammirati, die over 4m95 sprong.

Mariam Oularé maakte op de 100m absoluut kans op een medaille. De Belgische recordhoudster bij de scholieren op de 60m was veruit de snelste tijdens de reeksen met 11″83. Die tijd kon ze echter niet herhalen in de finale, aangezien ze na een mindere start op één honderdste van het podium zou finishen in 11″94. De winst ging naar de Ierse Adeleke Rhasidat, die naar 11″70 stoomde. Sten Geenens treedt vrijdag aan in de hoogspringfinale, nadat hij in de kwalificaties over 1m99 wipte. Zijn PR bedraagt 2m06.