Na de Diamond League-meeting in Londen van afgelopen weekend en met nog maar twee meetings voor de boeg in het circuit, hebben al 77 atleten zich verzekerd van een finaleplaats op de AG Memorial Van Damme. Voor drie van de in totaal 16 disciplines zijn alle finaleplaatsen ingevuld.

Als één van de twee finales van de IAAF Diamond League, naast die in Zürich, komen op de AG Memorial Van Damme alleen die atleten in actie die zich doorheen het Diamond League-seizoen wisten te plaatsen voor de finale in hun discipline. Daar kan telkens nog één wildcard aan worden toegevoegd die de Memorial probeert in te zetten voor de beste Belgen. Onder meer Nafi Thiam, Jonathan Sacoor en de broers Borlée zullen zo, of in wedstrijd die rond de Belgische toppers wordt opgebouwd, in actie komen.

Op de 200 meter bij de mannen zijn de verrassende Ecuadoriaan Alex Quiñonez en de Turk Ramil Guliyev dit seizoen de meest regelmatige sprinters. Ze staan dan ook samen aan de leiding van de Diamond Race. Ook de Canadees Aaron Brown is zeker van een finaleplaats. Noah Lyles en Andre de Grasse zijn pas de laatste meetings in actie gekomen, maar scoorden meteen en maken zo logischerwijs kans op Memorial.

De Keniaan Timothy Cheruiyot is zonder twijfel de man van het seizoen op de 1500m. Met drie overwinningen en één tweede plaats leidt hij comfortabel de dans. Hij is daardoor uiteraard zeker van een finaleplaats in Brussel. Dat geldt ook al voor Ayanleh Souleiman, het Noorse fenomeen Jakob Ingebrigtsen en Vincent Kibet.

In het discuswerpen kennen we zelfs alle finalisten en dus in principe het volledige deelnemersveld voor de Memorial. Daniel Stahl voert autoritair de lijst aan, voor de Jamaicaan Fedrick Dacres, de voorlopig enige man die Stahl kon verslaan in 2019. Ook Lukas Weisshaidinger, Piotr Malachowski zijn grote namen in het discuswerpen. Bij de vrouwen zijn dan weer alle finalisten op de 5.000 meter bekend. Hellen Obiri is na haar geniale beste wereldjaarprestatie van afgelopen weekend de leidster in de Diamond Race. Ze zal in Brussel vooral concurrentie krijgen van Agnes Jebet Tirop en onze noorderbuur Sifan Hassan, die haar eigen Europees record aanscherpt in Londen.

Ook in het hoogspringen kennen we alle finalistes met wie anders dan Mariya Lasitskene als de naam bij uitstek. Verder is het ook uitkijken naar Mirela DemirevaErika Kinsey, Yuliya Levchenko en Yaroslava Mahuchikh zullen haar grootste concurrentes worden.

Op de 100m is de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce letterlijk aan haar sprint richting de finale begonnen. Ze kwam pas de laatste twee meetings in actie, maar won wel telkens en is daardoor quasi zeker van een finaleplaats. Marie-Josée Ta Lou, Dina Asher-Smith en Blessing Okagbare zijn dat al.

77 finalisten voor Brussel zijn dus voorlopig bekend. In de laatste twee kwalificatiemeetings, de Diamond League in Birmingham op 18 augustus en in Parijs op 24 augustus, worden de andere plaatsen definitief ingevuld. Na beide meetings zal er een meer duidelijkheid zijn over wie tijdens de 43ste AG Memorial Van Damme in actie komt.

Tickets zijn nog steeds te koop via www.agmemorialvandamme.be.