In Londen stond de European Cup 10.000m gepland tijdens de jaarlijkse Night of the 10.000m PB’s. België stuurde twee teams van drie atleten naar de Britse hoofdstad met als speerpunten Soufiane Bouchikhi en Nina Lauwaert. Bouchikhi ging nogmaals op zoek naar de pittige WK-limiet van 27’40, terwijl Lauwaert een poging deed om voor het eerst onder 33 minuten te duiken.

Geen WK-limiet voor Bouchikhi

Voor Soufiane Bouchikhi was de European Cup de derde en laatste poging met het oog op het behalen van de WK-limiet op de 10.000m van 27’40. In Londen kreeg de 29-jarige afstandsloper van RFCL het gezelschap van Michael Somers en Valentin Poncelet. Bouchikhi en Somers traden aan in de snelste reeks. Poncelet, de winnaar van de 20 kilometer door Brussel, kon niet geheel overtuigen in de B-reeks en finishte pas na 29’47″09. In de A-reeks leek de WK-limiet van 27’40 iets na halfweg al erg moeilijk, aangezien de hazen het tempo niet wisten te behouden. De regen viel overigens met bakken uit de lucht in Londen. De snelste heren leken op weg naar een chrono rond 28 minuten, maar daarvoor was Bouchikhi niet naar Londen afgezakt. Daarom ging onze landgenoot, die de hele race attent voorin te vinden was, resoluut naar de koppositie.

In een tandem met de Italiaan Yermaneberhan Crippa probeerde Bouchikhi het tempo nog op te krikken, maar het kalf was al verdronken. In de slotronden kreeg hij het nog knap lastig en moest hij de top drie laten gaan met een chrono van 28’04″05 als resultaat. Crippa dook dankzij een geniale slotronde nog stevig onder 28 minuten met 27’49″79. Ook de Duitser Amanal Petros en Brit Ben Connor doken alsnog onder die barrière met respectievelijk 27’52″25 en 27’57″60. Bouchikhi bleef als vierde wel de voormalige Europese recordhouder in de marathon, de Noor Sondre Nordstad Moen, voor. Beide heren verschijnen aan de start van de 5.000m op de KBC Nacht in Heusden-Zolder, waarin Bouchikhi jacht gaat maken op de gevraagde 13’22″50 voor het WK.

Michael Somers – Foto: Jeroen De Meyer

Michael Somers liep een aardige wedstrijd en kon dankzij een degelijk slot zijn PR met een kleine twee seconden aanscherpen tot 28’48″29. Binnen vijf dagen mag Somers aan de bak tijdens de 5.000m op de Universiade in het Italiaanse Napels.

Lauwaert en Verbruggen met stevige PR’s

Bij de vrouwen werd het uitkijken naar wat Nina LauwaertHanne Verbruggen en Karen Van Proeyen uit hun mouw zouden schudden. Zowel Lauwaert als Verbruggen zouden duidelijk de sterkste zijn in respectievelijk de B- en C-reeks. Lauwaert dook met 32’52″29 voor het eerst in haar carrière onder 33 minuten. De tijd was ook ruim beter dan haar voormalig PR van 33’19″80, dat ze vorig jaar neerzette in het Nederlandse Leiden. Een sterke slotkilometer in 3’06 hielp haar aan die duik onder de 33 minuten. Lauwaert heeft opnieuw marathonplannen in het najaar.

Hanne Verbruggen – Foto: Peter Wagemans

De sprong die Hanne Verbruggen maakte, was echter nog groter, aangezien de 26-jarige atlete de C-reeks naar haar hand zette in 33’30″67, een kleine minuut sneller dan haar PR van 34’28″05. Van Proeyen kon in de reeks van Lauwaert niet echt overtuigen en finishte met 35’39″24 ruim boven haar PR.

De winst bij de vrouwen ging enigszins verrassend naar Steph Twell. De Britse verpulverde haar PR tot 31’08″13 en bleef zo Europees kampioene Lonah Salpeter en Elish McCologan voor die het met respectievelijk 31’15″78 en 31’16″76 moesten stellen.