Op de tweede dag van de Décastar in Talence staat er vandaag heel wat op het spel. Nafi Thiam kan de zevenkamp niet alleen winnen, maar in een ideaal scenario ook het Belgisch record en zelfs het Europees record slopen. Thomas Van der Plaetsen doet mee voor de medailles, en kan zich ook nog altijd plaatsen voor het WK in Doha. Daarvoor wordt het wel bikkelen. Benjamin Hougardy probeert zijn knappe vierde plaats vast te houden.

18u15: YESSSSS! Thomas Van der Plaetsen verkrampte volledig in de slotronde van de 1.500 meter waardoor het een thriller van formaat werd, maar sloopt de WK-limiet. Hij finisht zijn 1.500 meter in 4’37″99. Na een periode vol pech vormen deze 8.214 punten een opsteker van jewelste.

17u05: Thomas Van der Plaetsen heeft het zeer behoorlijk gedaan in het speerwerpen. Hij kwam moeizaam in de wedstrijd maar deed bij elke poging beter en kwam uiteindelijk tot 60m85. De opdracht in de 1.500 meter is duidelijker dan ooit: 4’40″20 lopen.

16u30: Thiam haspelt de afsluitende 800 meter af in 2’20″46. Ze totaliseert op die manier nog een mooie 6.819 punten, een beste wereldjaarprestatie en de tweede score uit haar carrière. Thiam wint ook de Décastar.

15u45: Nafi Thiam neemt deel aan de afsluitende 800 meter. Of ze met haar elleboogblessure ook voluit zal gaan, is niet gezegd. Ze heeft aan een chrono van 2’19 genoeg om het meetingrecord van 6.831 punten te verbeteren.

15u10: Boem! We zijn ons slechte humeur aan het verliezen, want Thomas Van der Plaetsen springt over 5m45 in het polsstokspringen, een persoonlijk record. Hij wint ook de proef. Indoor ging hij deze winter wel nog hoger: 5m50. VDP loopt wederom in en begint aan het speerwerpen met 56 punten voorsprong op de WK-limiet. Op zijn PR ligt hij 76 punten achter.

15u00: Terwijl we nog aan het bekomen zijn van de zware Thiam-domper, doet Thomas Van der Plaetsen het uitstekend in het polsstokspringen. Hij maakt het even spannend op 5m25, maar klaart die hoogte uiteindelijk bij de derde poging. Daarna wipt hij bij zijn eerste beurt over 5m35.

14u55: Thiam past voor haar derde beurt in het speerwerpen, ze heeft te veel pijn aan de elleboog. Het BR en het ER zijn helaas gaan vliegen, want ze heeft een achterstand van respectievelijk 122 en 141 punten op die schema’s. Thiam weet zelfs nog niet of de elleboog haar toelaat om de afsluitende 800 meter af te werken. Dat is op dit moment aan het overleggen met haar coach en medisch team.

14u30: Het gaat niet goed met de elleboog van Nafi Thiam. Ze blijft bij haar eerste poging steken op 44m33 en trekt pijnlijke grimassen. Het Europees record lijkt plots ver weg. In haar tweede poging doet ze niet veel beter met 47m25. Thiam heeft in het beste geval nog een tiental meter meer nodig om op recordkoers te blijven. Thomas Van der Plaetsen gaat in het polsstokspringen vlotjes over zijn aanvangshoogte van 5m05.

13u35: De namiddagsessie gaat van start in Talence. Nog even recapituleren. Nafi Thiam heeft nog twee proeven af te werken en ligt 93 punten voor op het Europees record en 112 op haar eigen Belgisch record. Ze staat uiteraard aan de leiding. In de tienkamp is Thomas Van der Plaetsen vierde met 40 punten voorsprong op de WK-limiet en 92 punten achterstand op zijn PR. Benjamin Hougardy is achtste. Thiam lijkt tijdens het speerwerpen de nodige hinder te evenaren aan haar elleboog. Ze blesseerde zich tijdens de interclub licht aan die elleboog, waardoor een scenario zoals op de Olympische Spelen in Rio (toen ze alles inzette op twee van drie pogingen) zal nodig zijn om op recordkoers te blijven. Thomas Van der Plaatsen zal het polsstokspringen aanvatten op 5m05.

11u25: Thiam etaleert in haar tweede poging nogmaals haar absolute klasse. Met 6m67 verbetert ze zomaar het Belgisch record, u leest het goed, van 6m63 (Sandrine Hennart). Thiam haar PR bedroeg tot vandaag 6m62. Daardoor wint ze zomaar even 29 punten in vergelijking met haar beste meerkamp.

11u10: De eerste poging van Thiam in het verspringen komt niet uit. De Belgische recordhoudster in het verspringen zet dan maar één stap in de bak en noteert 5m25. We onthouden: een stap van Nafi is niet zomaar een stap.

10u50: De tweede beurt van ‘VDP’ gaat nog verder! Hij gooit zijn discus naar 46m23 en bouwt zijn voorsprong op Doha-schema nu uit tot 40 punten met nog drie onderdelen te gaan. Het begint er na een moeizame eerste dag stilaan rooskleurig uit te zien.

10u30: Van der Plaetsen doet een gouden zaak bij zijn eerste poging in het discuswerpen. Hij komt tot 44m69, meer dan een meter verder dan bij zijn beste tienkamp in Rio in 2016.

9u55: Wie aan onze verslaggeving nog niet genoeg heeft, kan altijd terecht op de Instagrampagina’s van Thiam en Van der Plaetsen, die regelmatig voorzien worden van leuke foto’s en video’s.

9u35: Thomas Van der Plaetsen begint veelbelovend aan de tweede dag in Talence. Hij klokt ondanks een tegenwind van 1.3 meter per seconde 14″95 op de 110 meter horden, de vierde tijd, en loopt acht punten in op zijn eigen PR uit Rio. Met nog vier onderdelen te gaan bedraagt de achterstand op het schema voor Doha nu amper 14 punten. Benjamin Hougardy laat 15″20 optekenen op de horden.

Lees hieronder nog eens na wat er zaterdag gebeurde in Talence

19u00: Thomas Van der Plaetsen realiseert een uitstekende 49″95 op de afsluitende 400 meter. Hij sluit de eerste dag af met 4.071 punten. Daarmee is hij voorlopig derde. Op het schema voor het WK in Doha verliest Van der Plaetsen voorlopig 22 punten, waardoor hij morgen zeker een extra inspanning zal moeten leveren. Het wordt spannend morgen, maar alles is nog mogelijk. Het is pas zijn tweede keer in vijf jaar dat hij onder 50 seconden duikt. De vorige keer deed hij dat op de Olympische Spelen in Rio. Benjamin Hougardy deed het vandaag voortreffelijk en staat met 4.054 voorlopig net achter Van der Plaetsen. De tweede dag van Hougardy is op papier veel minder, maar het PR van de 23-jarige meerkamper gaat ongetwijfeld voor de bijl.

toegeven ten opzichte van haar beste meerkamp. Vorig jaar was ze in Götzis goed voor 24″40. Zonder tegenwind had er vandaag zeker meer mogelijk geweest, maar na de eerste dag heeft Thiam maar liefst 58 en 77 punten voor op respectievelijk het Europees record en haar eigen PR. Daarvoor moet Queen Nafi morgen wel haar prestaties van haar PR evenaren uiteraard. Met een totaal van 4.133 punten duikt ze de nacht in. Haar concurrentes moeten het met minder punten stellen. Odile Ahouanwanou staat voorlopig tweede en moet maar liefst 299 punten prijsgeven. Na de atlete uit Benin volgen maar liefst vijf atletes tussen 3.736 en 3.834 punten.

17u25: Van der Plaetsen laat een hele sloot punten liggen in het hoogspringen. Hij gaat over 2m04, lang niet slecht, maar hij heeft in 2016 tijdens zijn beste meerkamp de lat enorm gelegd hoog door over 2m16 te gaan. In één klap verliest hij 113 punten op al zijn schema’s. Op het allerbelangrijkste schema, dat voor de WK-limiet, bedraagt zijn achterstand nu 7 punten. Alles blijft speelbaar. Benjamin Hougardy doet het uitstekend: hij springt over 2m07, een nieuw persoonlijk record.

16u30: Thiam etaleert haar klasse door in het kogelstoten meteen 15m41 te noteren. 90 centimeter beter dan tijdens haar beste zevenkamp en ook duidelijk beter dan haar PR van 15m29. Ze ligt voorlopig 72 en 91 punten voor op respectievelijk het Europees record en haar PR.

15u45: Het blijft bij 13m45 voor Van der Plaetsen in het kogelstoten. Aan de ene kant een ontgoocheling omdat hij bijna een meter onder zijn PR blijft, aan de andere kant doet hij wel meer dan 60 centimeter beter dan tijdens zijn recordmeerkamp in Rio in 2016. Na drie onderdelen is hij vijfde met 2.414 punten. Zijn voorsprong op schema WK-limiet bedraagt 106 punten, zijn achterstand op schema PR 26 punten. De Canadees Pierce Lepage is leider met 2.788 punten.

15u35: Wereldrecordhouder Kevin Mayer zet met een kleine blessure een punt achter zijn tienkamp in Talence. Een domper voor het Franse publiek, maar Mayer was de afgelopen dagen wel al zo eerlijk geweest om te zeggen dat de kans klein was dat hij de tienkamp zou uitdoen. “Misschien doe ik morgen nog wel enkele proeven mee”, laat hij nog weten.

15u15: Na twee onderdelen bedraagt de voorsprong van Thiam op schema BR 31 punten, en zelfs op het schema voor het Europees record ligt ze voor op schema. Daarop bedraagt haar voorsprong nu 12 punten. Ze is met haar 2.316 punten uiteraard leider, de Letse Laura Ikaunice is tweede met 2.079 punten.

15u00: WAT IS DIT? Thiam, die nog maar twee maanden aan het trainen is na een kuitblessure, springt bij haar eerste poging over 2m02. Onwaarschijnlijk. Het is de hoogste sprong ooit binnen een zevenkamp en de tweede wereldjaarprestatie. Haar sprong is zodanig ruim dat je zou geloven dat het nog hoger kan, de lat gaat naar 2m05, maar dat is voor vandaag nog te hoog gegrepen.

14u50: Thiam gaat zo hard dat we nauwelijks kunnen volgen. Ze heeft zonet 1m99 overschreden en is nog altijd volledig foutloos. Straf, en het is nog niet afgelopen. Dat laatste geldt wel voor al haar concurrentes.

14u45: Van der Plaetsen opent zijn kogelwedstrijd met 13m45. Hij schudt van nee uit ontevredenheid, maar loopt wel ruim in ten opzichte van zijn beste meerkamp ooit, waar hij 12m84 stootte.

14u00: Het hoogspringen bij de dames is al even aan de gang, maar Nafi Thiam zal pas op 1m84 haar competitie aanvatten.

13u45: Geen superdag voor Van der Plaetsen in het verspringen, die met 7m50 16 centimeter onder zijn sprong tijdens zijn beste tienkamp blijft. Na een ongeldige eerste poging speelde hij eerder op safe tijdens zijn tweede poging, waarin hij die 7m50 noteerde. In zijn derde poging ging hij helaas niet verder met 7m46. Mayer speelde niet op safe tot zijn derde poging. Na twee foutpogingen moest de Fransman vrede nemen met 7m55. Hougardy komt opnieuw sterk voor de dag. Met 7m16 doet hij 12 centimeter beter dan zijn PR. In de tussenstand schuift Van der Plaetsen op naar plaats vier met een totaal van 1.719 punten. Hougardy kan voorlopig quasi in het spoor van zijn landgenoot blijven met 1.674 punten. De Canadees Lepage was ook in het verspringen de beste met 7m87 en versterkt daardoor zijn leidersplaats.

12u40: Nafi Thiam begint ondanks een tegenwind van -0.8m/s uitstekend aan haar zevenkamp op de 100m horden. Met 13″49 blijft ze 15 honderdsten verwijderd van haar prestatie tijdens haar recordmeerkamp (Götzis 2017). Dankzij die chrono prijkt ze op een voorlopig zesde plaats. De Nederlandse Anouk Vetter, die in 2016 voor eigen volk Europees kampioene werd, stelt met 13″59 eerder teleur. De knalprestatie tot nu toe komt op naam van Solène Ndama. De Franse atlete verpulvert haar PR naar 12″91 en duikt als enige onder 13 seconden.

12u10: Thomas Van der Plaetsen begint meer dan degelijk aan zijn tweedaagse met 11″35 op de 100m. Met die chrono blijft hij 11 honderdsten boven zijn tijd tijdens zijn beste tienkamp. Van der Plaatsen is echter niet de beste landgenoot op een voorlopig negende plaats, want Benjamin Hougardy doet met 11″13 nog een tikkeltje beter. Hougardy is een goede vriend en trainingsmakker van Kevin Mayer. Die laatste vestigde vorig jaar het WR in Talence. In de 100m moest de Fransman het wel afleggen tegen de Canadees Pierce Lepage, die met 10″31 een stevig PR neerzette. Mayer bleef met 10″60 amper vijf honderdsten boven zijn PR én dat voor iemand die zogezegd niet in vorm zou zijn.