Nafi Thiam ligt na de eerste dag van de Décastar in Talence voor op twee recordschema’s, namelijk haar persoonlijk record en het Europees record van Carolina Klüft. Met 4.311 punten torent Queen Nafi boven de rest uit in Talence, maar toch tempert ze de verwachtingen met het oog op de resterende drie proeven van vandaag.

Dat Nafi Thiam twee persoonlijke records neerzette, waarvan één wereldrecord in de zevenkamp, mag een huzarenstukje genoemd worden voor de atlete die sinds de Olympische Spelen in Rio geen enkele meerkamp verloor. Thiam komt in Talence namelijk aan de start met een goede twee maanden trainingsarbeid. Daardoor voelde ze zich sneller dan verwacht vermoeid tijdens haar eerste dag. “Ik ben doodop. Na het hoogspringen was ik veel vermoeider dan gewoonlijk. Ik moet het enigszins begrijpen, aangezien ik nog niet veel zware trainingsweken achter de rug heb”, klinkt het bij Thiam.

Die vermoeidheid zal vandaag een rol spelen. Bovendien kende Thiam geen al te vlotte voorbereiding op vlak van speerwerpen, een cruciaal onderdeel indien ze kans wil maken op het Europees record. “Sinds mijn deelname aan de interclub, waar ik me licht blesseerde, heb ik niet meer met een speer geworpen. Daardoor blijf ik bij mijn standpunt dat het Europees record heel moeilijk tot quasi onmogelijk wordt. De verwachtingen zijn na mijn eerste dag logischerwijs toegenomen én ze waren al hoog. Ondanks alles begin ik morgen (vandaag; red.) zoals ik hier in Talence ben begonnen: zonder verwachtingen”, verklaart de zevenkampster.

Die twee persoonlijke records hadden er eigenlijk drie moeten zijn, aangezien Thiam in de 200m naar een stevige 24″55 liep ondanks een tegenwind van -2.4m/s. Een lage 24 was dus zeker mogelijk indien de wind iets minder hard had geblazen, wat nog geen tien minuten later het geval was. Gelukkig was er die fabelachtige 2m02 in het hoogspringen, waarbij zelfs meer mogelijk leek op een gegeven moment.

“Ik durfde zonder verwachtingen starten, omdat de hoogspringtrainingen in 2019 quasi op één hand te tellen zijn. Gelukkig verliepen die keer op keer goed, maar 2m02 komt toch als een verrassing. Ik had het geluk om alle hoogtes in eerste poging te halen, waardoor ik weinig energie heb verspild. Mijn eerste dag was zeker mooi met twee uitschieters, alleen jammer van die tegenwind in de 200m”, besloot de regerende Europese, olympische -en wereldkampioene.