Ben Broeders is in het Duitse Dessau tweede geworden in het polsstokspringen. De 23-jarige atleet ging tijdens de competitie als eerste over 5m63, een verbetering van zijn PR met één centimeter. Voor het WK in Doha heeft Broeders nog acht centimeter meer nodig. Elise Vanderelst kwam ook in de Duitse stad in actie, maar kende een offday. Timothy Herman kon ondanks een gekneusde rib toch goed voor de dag komen.

Ben Broeders was op de IFAM Outdoor goed voor 5m62, vervolgens was hij ook goed voor een degelijke 5m58 op het Vlaams kampioenschap. Daarna volgde een kort trainingsblok. Afgelopen zondag kon Broeders niet overtuigen in het Nederlandse Hengelo. Naast de mindere omstandigheden kreeg de polsstokker ook af te rekenen met een kramp aan zijn kuit. In Dessau kon hij echter al op betere omstandigheden rekenen én leek het euvel met de kuit van de baan. Dat vertaalde zich in een vlekkeloos parcours tot en met 5m53. Op 5m63 had Broeders wel een tweede poging nodig. Die hoogte betekende een verbetering van zijn PR met één centimeter.

Daarna ging de lat naar 5m73, twee centimeter hoger dan de WK-limiet en één centimeter hoger dan het BR van Arnaud Art. De lat viel echter drie keer naar beneden voor onze landgenoot. De winst in Dessau ging naar de Amerikaan Cole Walsh. Walsh ging wel over 5m73 én was gisteren nog goed voor de derde stek op Diamond League in Oslo met 5m81.

Vanderelst kan geen vuist maken in trage 1500m-wedstrijd 

Elise Vanderelst – Foto: Maxime Delobel

Elise Vanderelst maakte afgelopen zondag in Rehlingen een degelijke beurt door naar een seizoenbeste van 4’09″94 te snellen op haar geliefkoosde 1500m. In Dessau verging het de nationale recordhoudster bij de beloften echter minder goed. In een trage wedstrijd, gewonnen door de Keniaanse Josephi Chiplangat in 4’14″20, finishte Vanderelst pas als zesde in een eerder matige 4’20″97. Iets na halfweg kreeg ze het al lastig en in de laatste ronde viel ze stil. Binnen een kleine maand moet de atlete van MOHA aan de bak op het EK voor beloften in het Zweedse Gävle.

Herman op niveau ondanks gekneusde rib

Timothy Herman – Foto: Johnny De Ceulaerde

Timothy Herman wist op het Vlaams kampioenschap voor het eerst voorbij de magische 80 meter te werpen. Zijn recordworp van 80m48 ging echter gepaard met een gekneusde rib, waardoor een wedstrijd in Rehlingen werd geschrapt. Dessau was een eerste test om te zien of die rib hem niet te veel parten speelde. Het draaide goed uit voor Herman, die met 78m06 derde werd. De winnaar in Dessau was niemand minder dan de regerende olympische kampioen Thomas Röhler. De Duitser, ook de huidige Europese kampioen, liet zijn speer na 86m99 landen. Zijn landgenoot Bernard Seifert was goed voor de tweede stek met 81m48