Karsten Warholm heeft voor sensatie gezorgd in eigen land. De Noorse publiekslieveling op de lage horden snelde tijdens de Diamond League in Oslo naar een kanontijd van 47″33, vier honderdsten beter dan het voormalige Europees record van de Fransman Stéphane Diagana. Renée Eykens en Ismael Debjani namen respectievelijk de 800m en mijl voor hun rekening op de Bislett Games in de Noorse hoofdstad, maar kenden geen topdag.

De 400m horden bij de mannen was op papier onthoofd door het afzeggen van Abderrahman Samba. Gelukkig was de opperviking Karsten Warholm wél van de partij. De wereldkampioen op de 400m horden had zijn zinnen gezet op het meetingrecord (47″60) in zijn Oslo en stelde verre van teleur. Tot iets voorbij halfweg kon hij overigens rekenen op een sterke Kyron McMaster. De tweevoudige eindwinnaar van de Diamond League hield gelijke tred met de Noor, maar zag Warholm in de laatste rechte lijn van zich wegsnellen. De klok stopte na een onwaarschijnlijke 47″33, een verbetering van zijn PR met 29 honderdsten, maar vooral een nieuw Europees record. De fans in het uitverkochte Bislett stadion gingen uit hun dak. De beste wereldjaarprestatie van Samba (47″27) bleef overigens net overeind. De Ier Thomas Barr zou nog tweede worden in 49″11, aangezien McMaster zich duidelijk had vergaloppeerd.

Renée Eykens ging in de 800m op zoek naar een verbetering van haar seizoensbeste van 2’03″01. Eykens startte gretig aan haar dubbele baanronde, maar moest bij de bel enkele plaatsen toegeven door gedrang om de koppositie. In de laatste hectometer kreeg onze landgenote het knap lastig. De Oegandese Nakaayi Halimah haalde het in 2’01″93. Eykens finishte als zesde in 2’03″40.

Ismael Debjani trad aan in de befaamde Dream Mile. De Amerikaanse haas Harun Abda had duidelijk zin in een snelle race, aangezien hij het pak na 800m afzette in 1’53″08. Debjani hield zich wijselijk achterin. Na het wegvallen van Abda was het de beurt aan de Australiër Jordan Williamsz om nog eens alle registers open te zetten. Het tempo stokte echter zoals gewoonlijk in de derde ronde, waardoor een absolute toptijd onmogelijk werd. Jakob en Filip Ingebrigtsen trokken naar voren bij het ingaan van de slotronde, maar overtuigden niet. Het was dan ook Marcin Lewandowski die enigszins voor de verrassing zorgde dankzij een onwaarschijnlijke laatste rechte lijn. De Pool hield de Keniaan Vincent Kibet met amper vier honderdsten af in een beste wereldjaarprestatie van 3’52″34. Debjani zou uiteindelijk met 3’57″37 net boven zijn PR blijven.

Schitterende strijd tussen Cheptegei en Barega op 3.000m, Noors record voor Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen op de IFAM Outdoor – Foto: Maxime Delobel

De 3.000m bij de mannen was een strijd op twee fronten. Selemon Barega aasde op een toptijd, terwijl Henrik Ingebrigtsen zijn zinnen had gezet op het Noors record. Beide heren werden niet echt geholpen door het vroegtijdig uitvallen van de Ierse haas Paul Robinson. Het was meteen het signaal voor de Oegandse wereldkampioen in het veld, Joshua Cheptegei, om de race in handen te nemen. Cheptegei zou atleet per atleet overboord gooien, op uitzondering van Nicholas Kimeli en uiteraard Barega. Die laatste maakte er een pittige eindstrijd van door met nog 200m voor de boeg voorbij Cheptegei te gaan. Barega liet de klok na 7’32″17 stoppen, een verbetering van zijn PR met een slordige vijf seconden en logischerwijs ook de beste wereldjaarprestatie. Cheptegei kon na zijn onbetaalde haasbeurt wel tevreden zijn met een nieuw PR van 7’33″26. In de achtergrond was Henrik Ingebrigtsen, die afgelopen winter sukkelde met zijn heup, aan een stevig slotoffensief bezig. De oudste van de drie broers kon dankzij zijn pittige slotronde 7’36″85 noteren, een ruime verbetering van zijn PR (7’42″19), maar vooral ook van het Noors record (7’40″77).

Lasitskene, wie anders

Dat Mariya Lasistkene de beste hoogspringster van het moment is, lijdt geen twijfel. Toch kon de atlete die onder een neutrale vlag uitkomt dat niet volledig bewijzen, aangezien Anna Chicherova tot 2m00 kwam in Rusland. Daar bracht Lasistskene in Oslo verandering in. Na een vlotte reeks tot en met 1m98 liet ze de lat op 2m01 leggen. Daarvoor zou de atlete wel drie pogingen nodig hebben. Haar gelukte sprong op 1m98 leek echter hoger, waardoor de lat ook nog naar 2m03 ging. Dat was echter letterlijk te hoog gegrepen. De Zweedse Erika Kinsey en de Bulgaarse Mirela Demireva legden beslag op de tweede en derde stek met respectievelijk 1m96 en 1m94.

Ibarguen haalt haar gram in hinkstapspringen

Caterine Ibarguen had zich in het hinkstapspringen nog niet aan een Diamond League gewaagd dit jaar. Het Colombiaanse springfenomeen won vorig jaar zowel het verspringen als het hinkstapspringen en aast opnieuw op beide titels. In Oslo mocht ze zich uitleven in haar natuurlijke discipline, waarin de Jamaicaanse Shanieka Ricketts voorlopig de beste van de wereld was met 14m76 in eigen land. Ibarguen was tot en met haar vijfde poging op achtervolgen aangewezen, aangezien de Amerikaanse Keturah Orji in haar tweede poging naar 14m53 sprong. De vijfde poging van Ibarguen was er echter eentje om duimen en vingers af te likken. Met 14m79 was mag ze zich opnieuw de beste hinkstapspringster van het moment noemen. Ricketts kon in haar zesde en laatste poging wel nog de derde plaats in de wacht slepen met 14m41.

Schippers en Coleman heersen op korte sprint

Dafne Schippers – Foto: Golazo

Dafne Schippers kon afgelopen zondag op de FBK Games in Hengelo overtuigen met een tijd van 11″06 op de 100m. In Oslo waagde ze zich aan de dubbele afstand, in de hoop dat ze haar seizoensbeste van 22″78 kon aanscherpen. Dat deed de tweevoudige wereldkampioene ook, door zonder al te veel bedreiging naar 22″56 te snellen. Christian Coleman kreeg quasi vrij spel op de 100m bij de mannen, aangezien geen enkele andere grote naam present tekende. Toch ontgoochelde de Amerikaan niet, want met 9″85 bleef hij slechts zes honderdsten verwijderd van het meetingrecord van ene Usain Bolt. Bovendien was die tijd wél goed voor een verbetering van de beste wereldjaarprestatie van zijn landgenoot Noah Lyles met welgeteld één honderdste.

Jeruot verrast Chepkoech op steeple

Vorig jaar was de 3.000m steeple goed voor de nodige drama, aangezien de balken afgesteld stonden op mannenhoogte. Dat leverde het nodige spektakel op. Vanavond geen te hoge balken, maar wel een verrassing van formaat voorin, aangezien de onoverwinnelijk geachte wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech in de slotmeters werd ingehaald door haar Keniaanse landgenote Norah Jeruto. Jeruto finishte na 9’03″71, zowel goed voor een beste wereldjaarprestatie als het meetingrecord in Oslo. De Amerikaanse wereldkampioene, Emma Coburn, finishte als vierde in 9’08″42.

De volledige uitslag van de Diamond League in Oslo kan u hier terugvinden. Zondag staat de volgende manche van het circuit gepland in de Marokkaanse stad Rabat.