Rani Rosius heeft op het PK in Limburg voor een knappe stunt gezorgd. De nog net geen 19-jarige atlete van AVT dook niet alleen ruimschoots onder de limiet voor het EK junioren, maar scherpt dankzij haar denderende 11”45 ook het Belgisch record aan.

Na twee limieten op de eerste dag van het provinciaal kampioenschap, viel er vandaag ook groot nieuws te rapen vanuit Limburg. Rani Rosius stoomde in de reeksen van de 100 meter meteen naar 11”45 (+1m/s). Met deze tijd doet ze exact 7 honderdsten beter dan het nationaal record bij de junioren dat nog op naam stond van ene Kim Gevaert. Gevaerts record hield maar liefst 22 jaar stand. Het wordt nog straffer wanneer we de ranglijst aller tijden erbij halen. Slechts 7 atleten liepen in het verleden sneller dan de tijd van Rosius, een seizoensopener om ‘U’ tegen te zeggen dus. Rosius, die tot voor vandaag een besttijd van 11”78 achter haar naam had staan, is meteen ook verzekerd van deelname aan het EK voor junioren. Hiervoor werd “maar” 11”65 gevraagd. Het is nog vroeg op het seizoen, maar de kersverse Belgische recordhoudster prijkt nu afgetekend eerste op de Europese ranglijst bij de junioren. Op wereldniveau moet ze momenteel slechts 9 atleten voor zich dulden.

(Later meer)