De vier broers Borlée hebben gisteren hun zomerseizoen op gang geschoten in San Diego. In de stad in de Amerikaanse staat Californië kwamen drie van de vier broers individueel in actie op de 200m. Jonathan Borlée nam alleen de 4x400m voor zijn rekening. Dat deden ze met succes, aangezien ze de beste waren tijdens die aflossingswedstrijd. Het was de eerste keer ooit dat het kwartet samen in actie kwam tijdens één en dezelfde race.

Na de mooie opener van Camille Laus konden de drie broers Kevin, Dylan en Rayane Borlée niet onderdoen. Het trio verscheen aan de start van de halve baanronde. Kevin dook in zijn eerste 200m van het seizoen net onder 21 seconden met 20″99. Dylan liep dan weer exact dezelfde opener als vorig jaar met 21″17. Beide broers konden in tegenstelling tot hun jongere broer rekenen op rugwind. Rayane Borlée moest het met een tegenwind van -1.3m/s doen. Toch liep de atleet van RESC naar een nieuw PR met 22″46, wat het beste doet verhopen met het oog op zijn plannen op de volledige baanronde.

Vervolgens was het de beurt aan de vier broers om voor de eerste keer ooit met z’n vieren samen een 4x400m af te werken. Dylan Borlée nam de eerste 400m voor zijn rekening. De 26-jarige atleet bouwde zijn race stelselmatig op en gaf de stok als eerste door na 46″8. Rayane Borlée kreeg de lastige taak om vanop de kop zijn baanronde af te werken. De jongste van de vier deed het meer dan behoorlijk met 48″0. Vervolgens was het de beurt aan Kevin, die nu al in goede vorm lijkt te verkeren. Hij stoomde weg van zijn concurrenten met een stevige splittijd van 45″2. Bij zijn tweelingbroer Jonathan ging het iets minder vlot, maar dat valt te begrijpen, gezien het feit dat hij pas midden deze week naar de Verenigde Staten afzakte. Met een split van 46″3 loodste hij team Borlée naar de winst in een eerste persoonlijk record met 3’07″41.

Binnen een kleine maand maken de Borlées zich op voor de fameuze World Relays in Yokohama. Normaal gezien valt Rayane daarvoor uit de boot. Julien Watrin, Robin Vanderbemden en Jonathan Sacoor vervoegen normaal gezien de drie broers op hun weg naar Japan.

Laus overtuigt ook tijdens 200m

Claes en Laus samen aan het werk afgelopen winter op het BK in zaal – Foto: Yngwie Vanhoucke

Amper drie uur na haar seizoensopener op de baanronde in een sterke 52″65 kroop Camille Laus opnieuw in de startblokken voor een halve baanronde. In het gezelschap van haar trainingsmaatje Hanne Claes zou Laus naar een nieuw PR snellen op de 200m van 23″97, meteen haar eerste duik onder 24 seconden. Claes kende geen superdag. De hordeloopster finishte na 24″23. “Niet het resultaat waarop ik gehoopt had, maar geduld is van vitaal belang in onze sport, dus ik zal een geduldige atlete blijven”, aldus Claes op haar Instagramstory.