Het Noorse wonderkind Jakob Ingebrigtsen komt deze zomer in actie op het EK voor junioren in het Zweedse Borås. De 18-jarige Viking is de regerende Europese kampioen op de 1500m en 5.000m bij de grote jongens, maar is ook de regerende Europese kampioen op de 3.000m steeple en de 5.000m bij de junioren. Van 18 tot en met 21 juli kan Ingebrigtsen opnieuw een gooi doen naar Europese (junioren)glorie. Europese kampioenen Armand ‘Mondo’ Duplantis en Miltiadis Tentoglou bevestigden al eerder hun komst naar het EK voor beloften in Zweden.

Op het EK voor junioren in Grosetto in 2017 waagde Jakob Ingebrigtsen zich aan maar liefst drie disciplines. In de finale van de 1500m zou het noodlot echter toeslaan. De op dat moment 16-jarige atleet kwam zwaar ten val met nog 300m voor de boeg. Ondanks een forse inhaalbeweging was een medaille niet meer mogelijk. De Brit Jake Heyward trok toen aan het langste eind, gevolgd door onze landgenoot Dries De Smet. De Noor zou wel zijn gram halen door overtuigend de winst binnen te halen op de 3.000m steeple en de 5.000m.

Jakob Ingebrigtsen op het EK voor junioren in Grosseto – Foto: Viktor Benschop

Vorige zomer nam Ingebrigtsen het op tegen de absolute wereldtop bij de junioren op het WK in Tampere. Hij verliet Finland met een zilveren en bronzen plak op respectievelijk de 1500m en 5.000m na twee geweldige finales waarin hij zijn Oost-Afrikaanse concurrenten het vuur aan de schenen legde. Begin augustus liep het rastalent naar de onwaarschijnlijke dubbel op het EK in Berlijn door zowel op de 1500m als op de 5.000m de beste te zijn. Afgelopen winter kwam de Noor twee keer in actie in het veld. Op het EK in Tilburg won hij voor de derde maal op rij bij de junioren, een absoluut record. Op het WK veldlopen in Aarhus werd hij eerste Europeaan in de juniorenrace op de 12de plaats. In zaal was Ingebrigtsen de beste tijdens de 3.000m op het EK in Glasgow. Op de 1500m moest hij de Pool Marcin Lewandowski, die in Berlijn nog geklopt werd door Ingebrigtsen, voor zich dulden. In de aanloop naar het EK in zaal wist hij wél de kersverse wereldrecordhouder op die afstand, Samuel Tefera, te verslaan in een rechtstreeks duel.

Ingebrigtsen op het jongste EK in zaal – Foto: Filip Bossuyt

De vraag rijst alvast welke afstanden de Europese kampioen voor zijn rekening zal nemen. De kans dat hij het pad kruist van onze landgenoot Tim Van de Velde, die zowel de 1500m als op de 3.000m steeple voor zijn rekening kan nemen, lijkt alvast groot. Voor het eerst lopen de mannelijke junioren overigens een 3.000m, aangezien de 10.000m van het programma verdwijnt. Het zou zomaar kunnen dat Ingebrigtsen op die manier opteert voor een onwaarschijnlijke reeks van vier disciplines met de 1500m, 3.000m, 3.000m steeple én 5.000m. In 2017 kondigde de Noor enkele weken voor het EK aan welke afstanden hij voor zijn rekening nam, nog even geduld dus.

Duplantis op EK voor beloften

Armand ‘Mondo’ Duplantis op het WK voor junioren van vorig jaar – Foto: Tomas Sisk

Armand ‘Mondo’ Duplantis kroonde zich op het jongste EK in Berlijn tot de jongste winnaar ooit van een kampnummer in de geschiedenis van de Europese atletiekkampioenschappen. In de ondertussen legendarische finale van het polsstokspringen vloog de Zweed naar 6m05, waarmee hij outdoor op de tweede plaats aller tijden staat in het gezelschap van onder meer zijn boezemvriend Renaud Lavillenie. In Gävle kan de 19-jarige atleet, die voor LSU het NCAA-circuit afwerkt, voor eigen volk een zoveelste titel behalen, nadat hij zowel in 2017 als in 2018 de beste was op respectievelijk het EK en WK voor junioren.

Ook Miltiadis Tentoglou wil schitteren op EK beloften

https://www.instagram.com/p/BvOzejWgf_a/?utm_source=ig_web_copy_link

Naast Armand Duplantis komt de Griekse verspringer Miltiadis Tentoglou ook in actie in Gävle. Tentoglou is de regerende Europese kampioen outdoor én indoor. Op het EK in zaal in Glasgow vloog de Griek naar een geniale 8m38. Naast zijn Europese titels bij de grote jongens is Tentoglou ook de regerende Europese kampioen bij de junioren. De 21-jarige atleet werd in 2016 tweede op het WK voor junioren. Komende zomer zal hij het leven van de absolute wereldtop, met onder meer Luvo Manyonga en Juan Miguel Echevarria, proberen zuur maken.

Swoboda naar alle waarschijnlijkheid in Gävle

https://www.instagram.com/p/BtlnR_5Hqzm/?utm_source=ig_web_copy_link

Ewa Swoboda heeft haar deelname aan het EK voor beloften nog niet officieel bekendgemaakt, maar de regerende Europese kampioene op de 100m bij de beloften zal naar alle waarschijnlijkheid haar titel willen verlengen. Op het EK indoor in Glasgow was de Poolse spurtbom nog de beste op de 60m. Twee jaar terug won ze haar Europese beloftetitel voor eigen volk in Bydgoszcz.