Koen Naert heeft tijdens zijn eerste marathon als Europees kampioen meteen een dik PR gelopen. Naert kon op de NN Marathon Rotterdam rekenen op een groep die rond hem werd opgebouwd. Tot en met kilometer 33 had onze landgenoot gezelschap. Daarna begon de 29-jarige atleet aan een sterk nummer. Hij zou als zevende finishen na 2u07:39. De winst in Rotterdam ging naar de Keniaan Marius Kipserem, die na 2u04:10 finishte, een parcoursrecord.

Koen Naert heeft het weer geflikt. In Rotterdam ging onze landgenoot op zoek naar een verbetering van zijn PR van 2u09:51. De Europese kampioen op de marathon deelde goed in en kon net zoals tijdens zijn kampioenenrace in Berlijn versnellen na 30km. Wat oorspronkelijk een chrono van 2u08 leek te gaan worden, werd uiteindelijk een geniale 2u07:39. Daarmee doet Naert amper 19 seconden trager dan Vincent Rousseau in 1995. De atleet is dankzij zijn tijd automatisch zeker van de Olympische Spelen in Tokio, de internationale limiet bedraagt daarvoor 2u11:30. “Op kilometer 35 stond er een boodschap van mijn zoontje Finn op mijn drinkbus. Dat heeft zo’n boost gegeven”, klonk het bij de NOS.

Na twee kilometer was het even schrikken toen de oorspronkelijk grote groep rond Naert uit slechts een vijftal atleten bleek te bestaan. De mannen op de moto zorgden er echter voor dat enkele te snel gestarte tempomakers teruggefloten werden. Tijdens de race kon de atleet lang een beroep doen op lotgenoten en tempomakers. Daardoor kon Naert het zelfvertrouwen dat hij tijdens het EK opdeed, omzetten in een schitterend slot. Zijn laatste kilometer deed hij aan 21km/u, hoed af.

Straf Nederlands record voor Nageeye

De Nederlander Abdi Nageeye deed nog beter dan onze landgenoot. Nageeye ging veel sneller van start dan Naert en zou straf volhouden. De Nederlander nam een grote hap uit zijn eigen nationaal record van bijna twee minuten door te finishen na 2u06:18. Op het EK in Berlijn moest Nageeye nog uitstappen door maagklachten.

“Ik was rond kilometer 30 echt wel bang dat er opnieuw iets in mijn hamstrings zou schieten, zoals ik vorig jaar in Boston heb meegemaakt. Ik begrijp echter dat de marathon ook een heel mentale afstand is. De vermoeidheid komt er ongetwijfeld tijdens de marathon, maar door snel te openen verandert dat niet. Nu kunnen mijn trainingsmakker me niet meer uitlachen in Kenia”, klonk het bij Nageeye.

Parcoursrecord voor Kipserem

Kipserem (centraal) – Foto: Quinten Lafort

Voorin verzorgden de Keniaanse trainingsmakkers Marius Kipserem en Emanuel Saina het spektakel. Beide heren besloten om er na 30 kilometer een stevige snok aan te geven in de kopgroep. Kipserem zou echter snel komaf maken met zijn trainingsmakker. Aan de finish dook de Keniaan onder het parcoursrecord (2u04:29) met 2u04:10. Saina moest in de laatste hectometers nog de tweede plaats laten aan de Turk Kaan Kigen Özibilen, die met 2u05:27 de tweede Europese prestatie ooit neerzette.

“Tussen kilometer 35 en kilometer 40 had ik het gevoel dat ik aan het vertragen was. Ik heb er daarna nog alles uitgehaald. Om dan die chrono te zien verschijnen, doet enorm veel deugd. Het was zalig om met mijn trainingsmaatje Saina op pad te gaan”, aldus de winnaar.

Bekere haalt het bij de vrouwen

De Ethiopische Ashete Bekere was op papier de favoriete bij de vrouwen. Dankzij goed haaswerk kon Bekere vanuit een zetel de eindstrijd aanvatten. Alleen de Keniaanse Stella Barsosio kon Bekere een tijdje bedreigen, maar in het tweede wedstrijddeel maakte de Ethiopische haar favorietenstatus waar. Ze finishte na 2u22:55, gevolgd door Barsosio met 2u23:36. De Amerikaanse Aliphine Tuliamuk vervolledigde het podium met 2u26:50.