Drie Belgen kwamen in actie op de PSD Bank Meeting in het Duitse Düsseldorf, tevens de slotmanche van de IAAF World Indoor Tour. Jan Van Den Broeck haasde de reeks waarin Aaron Botterman een ultieme poging deed om de EK-limiet te behalen. Botterman zou opnieuw een PR lopen, maar met 1’47″94 kwam hij 30 honderdsten tekort. Ismael Debjani liep een degelijke race in de 1500m en dook voor de tweede keer deze winter onder 3’40 met 3’39″97. Jakob Ingebrigtsen scherpte zijn eigen wereldrecord bij de junioren aan.

Aaron Botterman kon afgelopen zondag op het BK indoor rekenen op de steun van vrienden en familie in ‘de bocht’. De geslaagde actie van Botterman en zijn trainingsmaatje Arthur Bruyneel stuwde de atleet naar een PR van 1’48″02. Voor een ticket naar Glasgow had hij echter 1’47″64 nodig. In Düsseldorf kreeg de 24-jarige atleet de ultieme kans om zich te kwalificeren. Haas van dienst was Jan Van Den Broeck, die vier atleten op sleeptouw nam tot en met 300m van de finish. De Spanjaard Alvaro De Arriba snelde na de goede haarbeurt van onze landgenoot naar de leiding, gevolgd door de Hongaar Vindics en de Australiër Bol. Botterman kon aanklampen. Voorin sloeg De Arriba een bres. De Spanjaard finishte in een scherpe 1’46″63. Botterman kon in de laatste rechte lijn nog op en over Bol. De chrono stopte voor onze landgenoot na 1’47″94, 30 honderdsten trager dan de vereiste 1’47″64. De De Pintenaar kan zich optrekken aan zijn indoorseizoen, aangezien hij zichzelf in elke race verbeterde. Sterk aangezien Botterman zich vijf jaar lang niet aan een indoor 800m waagde.

Debjani in het spoor van Ingebrigtsens

Ismael Debjani kwam in aan de start van een op papier straffe 1500m, met onder meer kersvers wereldrecordhouder Samuel Tefera en de broers Jakob en Filip Ingebrigtsen. De Nederlander Bram Som nam de atleten op sleeptouw om in de buurt van 3’35 te finishen. Tefera volgde attent, net zoals de Ingebrigtsens. Debjani kon in eerste instantie aanpikken, maar moest met nog 500m voor de boeg een klein gaatje laten op zijn concurrenten. Voorin barstte de strijd volledig los. Tefera nam het initiatief, maar het was Jakob Ingebrigtsen die in de laatste rechte lijn nog voorbij de Ethiopiër ging. De 18-jarige Noor zorgde dus voor de verrassing door Tefera te snel af te zijn. Met 3’36″02 verbeterde Ingebrigtsen zijn eigen WR bij de junioren, dat wel nog gehomologeerd moet worden. De derde plaats was weggelegd voor Filip Ingebrigtsen, die met 3’38″62 Debjani afhield. Onze landgenoot klokte af na 3’39″97, zes honderdsten boven zijn PR dat hij twee weken terug neerzette in het Franse Liévin. Debjani was al eerder zeker van zijn deelname aan het EK indoor.

“Het ontbrak me vandaag aan pit in de laatste ronde. Met mijn vierde stek in een mooi veld mag ik tevreden zijn. Mijn 3’39″97 is een correct resultaat, zeker met het oog op Glasgow”, liet Debjani via zijn social media weten.

Pittig Aziatisch hoogspringduel

Op het einde van de PSD Bank Meeting zorgden de Japanner Naoto Tobe en de Chinees Yu Wang voor vuurwerk. Beide heren sprongen over 2m34. Tobe had op die hoogte slechts één poging nodig. Wang sprong met die hoogte wel naar een nieuw Chinees record. Tobe ondernam geen aanval op het Japans record van 2m35 dat hij in eerder deze maand in Karlsrühe neerzette.