Er is commotie ontstaan in de atletiekwereld over een nieuwe conventie rond sponsoring en portretrechten die de Belgische atleten moeten tekenen in aanloop naar het EK indoor in Glasgow. Verschillende atleten weigeren de conventie te tekenen, en riskeren in het ergste geval thuisgelaten te worden uit Schotland. De selectie voor het EK zou normaal vandaag om 16u bekendgemaakt worden, maar door de crisis wordt alles vier dagen uitgesteld.

De conventie is tweeledig: enerzijds engageren atleten zich om tijdens alle competities en op officiële bijeenkomsten alleen de officiële teamkledij van de Belgische atletiekbond te dragen, anderzijds gaan ze akkoord met het afstaan van hun portretrechten aan de KBAB. Wie niet tekent, riskeert een niet-selectie. Wie wel tekent, maar de regels overtreedt, riskeert een boete tot 20.000 euro. Bekijk de volledige conventie hier.

Verschillende atleten, waaronder Thomas Van der Plaetsen, de broers Borlée en Cynthia Bolingo, weigeren pertinent om de code te ondertekenen. Ook Robin Hendrix wacht af. De conventie moest eigenlijk ten laatste vandaag om 10u ondertekend aan de atletiekbond bezorgd worden, maar dat is dus in de meeste gevallen niet gebeurd.

“Het is simpelweg geen optie om dit te ondertekenen”, klinkt in de omgeving van meerdere atleten. “Een atleet met een commercieel partnerschap kan hier nooit mee akkoord gaan. Er wordt niet eens verduidelijkt welke kledij er precies wel of niet meer mag gedragen worden. Atleten mogen toch wel hun eigen spikes nog kiezen?” Onduidelijkheid ligt met andere woorden mee aan de basis van dit conflict.

Bij de atleten komt nog een ander probleem naar boven. De teamkledij zou niet voor alle disciplines voldoen. Een atleet die geselecteerd is voor Glasgow noemt bijvoorbeeld de broekjes voor de kampnummers te strak. Meerkampers krijgen ook maar twee outfits voor hun respectievelijk vijf, zeven of tien proeven. Ze klagen aan dat dat te weinig is.

Een tweede punt uit de conventie is dat atleten hun portretrechten aan de atletiekbond moeten afstaan, zonder dat daar een financiële compensatie tegenover staat. “Dat is een stap die de atletiek nog verder marginaliseert in plaats van professionaliseert”, zegt een atletenmanager.

Een persconferentie waarop de selectie voor Glasgow zou bekendgemaakt worden, voorzien vandaag om 16u in de Topsporthal, is ten gevolgde van de huidige crisis geannuleerd. De KBAB laat weten niet verder te willen communiceren en stelt de bekendmaking van de selectie uit tot maandagavond.

Volgens Max De Vylder, technisch directeur topsport bij de VAL, berust de hele commotie voornamelijk op misverstanden. “Er wordt helemaal niets anders gevraagd dan voorheen. Het dragen van de officiële kledij was altijd al de bedoeling.” Waarom staan daar vanaf nu dan zo’n zware boetes tegenover? “Omdat dit heel belangrijk is, net als in andere sporten. Onze beweegreden is commercieel. Onze sponsors vragen return voor de investering die zij doen.”

Het probleem van de ongeschikte teamkledij kent De Vylder naar eigen zeggen niet. “Daar heb ik nog niets van gehoord. Als er een probleem is, veronderstel ik dat de atleten mij dat vertellen.” Hij gelooft in een snelle, gedragen oplossing. Van het uitsluiten van atleten voor Glasgow is voorlopig geen sprake. “We gaan met de atleten samenzitten, zodat iedereen begrijpt wat we vragen, maar ook wat we níet vragen. We moeten de zaak uitklaren, zodat de atleten in alle rust naar het EK kunnen reizen. Dat is en blijft het voornaamste.”