Zaterdagavond was het weer verzamelen geblazen op de zevende editie van IFAM Indoor in de Gentse Topsporthal. Het werd uitkijken naar enkele sterke Belgen die een gooi deden naar de EK-limieten voor Glasgow. Eline Berings zou raak schieten, maar ook heel wat andere landgenoten lieten van zich horen. Hieronder een overzicht van een goedgevulde atletiekavond.

De jaarlijkse traditie op de IFAM Indoor is het Belgisch kampioenschap 4x200m. Die werd bij de vrouwen opnieuw gewonnen door een heel sterk RCG. Zij duldden geen tegenstand in hun wedstrijd en wonnen die eerder makkelijk in een nieuw clubrecord van 1’38”59. De tweede plaats ging naar CABW met onder anderen Lucie Ferauge, die eerder al een 400m had gelopen. Plaats 3 was voor RESC van Belgian Cheetah Hanne Claes. Bij de mannen werd het een spannende strijd tussen titelverdediger AC Lyra en RESC. De Belgische titel ging uiteindelijk naar RESC in 1’27″59. RCG verloor door diskwalificatie hun bronzen plak, die ging zo naar WACO.

Hoofdprogramma: Berings en Botterman zorgen voor hoogtepunten

Mariam Oulare – Foto: Yngwie Vanhoucke

Op de 60m was het uitkijken wat onze landgenoten konden doen tegen het Nederlandse sprintgeweld. Bij de vrouwen liep Elise Mehuys in de reeksen naar een sterke 7”40 waarmee ze de tiende prestatie aller tijden noteerde. De Nederlandse Madiea Ghafoor eindigde in de reeksen dicht bij de EK-limiet met een tijd van 7”31. In de finale was het vooral Mariam Oulare die voor een hoogtepunt zorgde. De zestienjarige scholiere liep haar eigen BR van de tabellen en kwam zo tot een verbluffend snelle 7”37. Met deze tijd komt ze ook dicht in de buurt van de EK-limiet (7″26). Robin Vanderbemden en Kobe Vleminckx waren de mannen om in de gaten te houden in dit internationale veld. Vanderbemden finishte derde in zijn reeks met een tijd van 6”72. Hij moest de Japanner Kawakami en de Nederlander Joris Van Gool voor zich laten. Vleminckx won zijn reeks knap in 6”75. In de finale, waarin de Japanner Kawakami Takuya naar de winst snelde, deed Vleminckx het nog iets beter met 6”74. Vleminckx en Vanderbemden blijven hiermee nog even verwijderd van de EK-limiet die 6”65 bedraagt.

Eline Berings en Nadine Visser in duel met elkaar – Foto: Yngwie Vanhoucke

Eline Berings zorgde voor hét hoogtepunt van de avond door in de reeksen naar de EK-limiet te snellen. Met
een knappe tijd van 8”07 won ze haar reeks en bleef ze tevens onder de gevraagde limiet van 8”09. Nadine Visser kwam in de reeksen tot 8”06 en bleef de Spaanse Castillanos voor, Sarah Missinne kwam tot 8”31 in diezelfde reeks. De finale bij de vrouwen beloofde spannend te worden. Berings startte heel snel waarna Visser haar bijbeende en de finale won in een snelle 7”96. Berings verbeterde haar tijd nog tot 8”04. Ook Missinne verbeterde zich en kwam tot een mooie 8”28. Bij de mannen was het vooral Michael Obasuyi die voor spektakel zorgde. In zijn reeks kwam hij al tot een knappe 7″90 en een tweede plaats, daar was de winst weggelegd voor de Nederlander Koen Smet. In de reeksen presteerden Dario De Borger en Quentin Ruffacq degelijk, Denis Hanjoul bleef wat onder zijn kunnen. Uiteindelijk was het Obasuyi die voor een uitschieter zorgde door de finale van de 60m horden op zijn naam te schrijven. De atleet van OEH toonde heel wat zelfvertrouwen en liep als jongste van het deelnemersveld naar een snelle 7”75. Hiermee haalde hij de EK-limiet van 7″71 net niet.

Aaron Botterman wint de 800m – Foto: Yngwie Vanhoucke

Aaron Botterman deed een gooi naar de EK-limiet in de 800m. De man uit de Pinte kon op de onvoorwaardelijke steun van het Gentse publiek rekenen. Dankzij die aanmoedigingen liep Botterman naar de winst in 1’48”16. Met die tijd bleef hij echter nog boven de EK-limiet van 1’47″64. De Nederlander Thijmen Kupers werd tweede in 1’48”69. Camille Muls liep bij de vrouwen op de 800m naar een nieuw persoonlijk record van 2’08”44.

Camille Laus zorgde op de 400m opnieuw voor een hoogtepunt. De kapitein van de Belgian Cheetahs snelde naar de tweede tijd aller tijden in 53”20. Hiermee blijft ze nipt boven het BR van Regine Berg dat op 53”13 staat. Margo Van Puyvelde, die voor het eerst in 6 maanden terug aan de start kwam van een wedstrijd nadat ze het EK in Berlijn geblesseerd moest verlaten, werd derde in 54”24. De atlete van ASVO was logischerwijs heel tevreden met die chrono. Beide dames hebben nog werk voor de boeg indien ze de individuele limiet voor het EK, die 52”84 bedraagt, willen behalen. Gelukkig zijn de Cheetahs sowieso al zeker van hun deelname aan de 4x400m. Bij de mannen vertrok Julien Watrin heel snel. Hij eindigde uiteindelijk derde in een eerder tegenvallende 48”25. Watrin had zelf namelijk gehoopt op een chrono onder 48″. Austris Karpinskis won de reeks in 48″04 voor de Nederlander Liemarvin Bonevacia die tot 48″09 kwam.

Naast de loopnummers vielen er ook nog enkele knappe prestaties uit de bus in de kampnummers. In het polsstokspringen werd Ben Broeders tweede met 5m50. De Chinese Wei Zhang won de wedstrijd met 5m60. Frederik Ausloos werd knap derde in een nieuw persoonlijk record van 5m40. Een zichtbaar teleurgestelde Bram Ghuys raakte in het hoogspringen niet hoger dan 2m10. De winst was hier voor de Bahreinse Jamal Wilson met 2m20.

De volledige resultaten kan u hier terugvinden.