De beloften mannen hebben ondanks een fikse regenbui onze driekleur met verve verdedigd. Simon Debognies en Dorian Boulvin gingen voortvarend van start en positioneerden zich helemaal vooraan. Iets verderop nestelden Dieter Kersten, Clement Deflandre en Jennen Mortier zich in het pak. Debognies kon lange tijd zijn tempo hoog houden, maar verloor na driekwart wedstrijd meer en meer de voeling met de leiders. Boulvin moest door een val enkele plaatsen toegeven waardoor de medaille met het team aan een zijden draadje hing. De man van CABW kon echter nog stevig versnellen en een geblesseerde Debognies inhalen. Boulvin werd met een 14de plek eerste Belg. De beloftenploeg werd uiteindelijk 5de.

De namen van onze landgenoten klonken in de beginfase van de wedstrijd meermaals door de microfoon. Niet verwonderlijk met zoveel landgenoten in de voorste gelederen. Dorian Boulvin maakte meteen een goede indruk, maar ook Simon Debognies volgde makkelijk. Een val in de eerste helft van de wedstrijd zorgde ervoor dat Boulvin heel wat plaatsen verloor en vanaf de 25ste positie moest terugvechten om weer vooraan te geraken. Dieter Kersten, Clement Deflandre en Jennen Mortier bevonden zich toen op positie 35, 37 en 42. Ondertussen begon het stevig te regenen waardoor het parcours flink aan gladheid won. Ook Debognies werd het kind van de rekening en kwam ten val bij het overschrijden van de boomstammen. Hierdoor verloor hij de voeling met de leiders en viel hij stilaan meer en meer terug terwijl de overige Belgen aan een inhaalrace waren begonnen. Op iets meer dan een kilometer van het einde bevond Debognies zich op positie 14, Boulvin en Kersten vochten knap terug naar een 17 en 23ste positie. Hun prestaties brachten de belofteploeg naar een 4de plek in het tussenklassement met slechts twee punten achterstand op de nummer drie. Veel zou dus afhangen van de laatste kilometer.

Simon Debognies en Jennen Mortier tijdens het EK cross in Tilburg. – Foto: Jeroen De Meyer

Debognies, die bij zijn val een blessure opliep, kon de pijn aan de voet met moeite nog verbijten waardoor hij in de slotkilometer nog heel wat atleten voorbij zag snellen. Boulvin remonteerde eveneens de nummer zes van vorig jaar en werd knap 14de. Ook Kersten ging op en over Debognies en legde beslag op de 21ste plek. Debognies kwam al joggend als 23ste over de meet, gevolgd door Deflandre die als 25ste de finish overschreed. Mortier kwam zichtbaar ontgoocheld als 41ste aan. Ondanks vier atleten bij de beste 25 slaagde ons land er niet in om die verhoopte teammedaille binnen te halen.

Vooraan was het de regerend beloftekampioen, Jimmy Gressier, die opnieuw het goud in ontvangst mocht nemen. Hij maakte er een harde wedstrijd van en duldde geen tegenstand. Hij had nog ruimschoots de tijd om te zegevieren in de laatste rechte lijn en deed dat in stijl met een (ongeplande?) modderduik.