Imana Truyers, Hanna Vandenbussche en Nina Lauwaert mochten iets na de middag hun veldloopschoenen aantrekken. Bij de senioren vrouwen was Nina Lauwaert vooraf het Belgisch speerpunt. Ook als team gingen we op zoek naar een puike prestatie op het modderige parcours.

Drie Belgische vrouwen kwamen vandaag aan de start bij de senioren. Voor het eerst sinds 2008 werd er opnieuw een team uitgevaardigd. Toen werden we achtste. Die plaats evenaren ligt binnen de mogelijkheden van het team. Individueel sprak Nina Lauwaert gisteren nog van een plek bij de eerste 20. Bij de start was meteen zichtbaar dat ze die positie ook ging opzoeken. Imana Truyers volgde enkele plaatsen verder. Hanna Vandenbussche nam zoals verwacht een iets rustigere start.

Imana Truyers – Foto: Jeroen De Meyer

De Belgen probeerden om die posities vast te houden en dat lukte tot iets over halfweg. Lauwaert bleef rond de 24ste plek lopen. Ook Truyers slaagde daarin, zij kwam door als 36ste. Vandenbussche zorgde met haar 44ste plaats voor een negende plek in de teamranking op dat moment. Veel veranderde er niet meer in het slot van de wedstrijd bij Lauwaert. Ze won nog een paar plaatsen waardoor ze knap 22ste werd. Truyers en Vandenbussche zagen nog enkele atleten voorbij rennen waardoor zij respectievelijk als 36ste en 54ste finishten. Met het team vielen ze zo terug naar de tiende plek.

De Turkse Yasemin Can maakte haar favorietenrol waar. Ze won voor de derde keer op een rij, al was haar voorsprong dit jaar een pak kleiner. De Zwitserse Fabienne Schlumpf maakte het haar ferm lastig en werd in haar zog tweede. Karoline Bjerkeli Grovdal, van Noorwegen, mocht het brons mee naar huis nemen.