Op het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen heeft Steffi De Saegher zich van deelname aan het WK junioren verzekerd. Na een eerste toptijd in de reeksen – die door een te felle rugwind niet in de boeken mocht – vloog de ACW-atlete in de finale over de hoge horden in 13″40, meer dan een tiende sneller dan het kwalificatieminimum. Ze klimt op naar plaats vier in de Belgische all time juniorenranking en wordt nog voorafgegaan door Anne Zagré, Sarah Missinne en Eline Berings.

Het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen streek zaterdag neer in Kortrijk en moest het stellen met matige weersomstandigheden. Juniore Steffi De Saegher was één van de atletes die zich daar niets van aantrok. Afgelopen winter klokte ze 8″36 op de 60mH en die lijn wilde ze in openlucht graag doortrekken. Ondanks een tussentijdse blessure schoot De Saegher bij haar tweede wedstrijd op de hoge horden meteen raak. Voor deelname aan het WK junioren in Lima werd 13″51 geëist en die chrono zette de atlete van AC Waasland al neer in de reeksen. De wind blies met 2,1 m/s weliswaar net te hard om het feestje te laten doorgaan.

Onversaagd zette de hordenloopster ook de finale naar haar hand met een nog straffere chrono. 13″40 brengt haar op de vierde plaats in de Belgische historische juniorenranglijst: Anne Zagré liep in 2009 het BR van 13″18, Sarah Missinne en Eline Berings gaan De Saegher (voorlopig) ook nog voor. Voor een medaille op het Vlaams kampioenschap was een stevige chrono nodig. Lynn Beck en Angel Agwazie presteerden 13″42 en 13″45 om mee het podium op te mogen.

Foto: Jolien De Bock

Op de 3.000m steeple maakte juniore Hannah Enkels haar debuut op de hindernissenloop. Ze startte veelbelovend en leek meteen richting de WK-limiet van 10’24″70 te gaan knallen. Het spreekwoord luidt dat de laatste loodjes het zwaarst wegen en dat moest de atlete van Looise AV jammer genoeg aan den lijve ondervinden. In de laatste halve ronde betaalde ze dubbel leergeld: Enkels kwam in de laatste waterbak terecht en viel ontregeld door die eerste valpartij ook over de laatste balk. Ondanks het grote oponthoud kwam ze nog na 10’31″71 over de meet.

De 5.000m bij de mannen bracht spektakel voort. Sander Vercauteren koos het hazenpad en liep een hele poos alleen, maar in het diepe slot van de wedstrijd werd hij nog bijgehaald door een ontketende Kobe Hermans. Die ging erop en erover om in een persoonlijke besttijd van 14’14″07 te winnen. Jenka Wittevrongel triomfeerde bij de vrouwen in een PR van 16’35″65 voor Julie Voet.

Meerkamper Jente Hauttekeete kende met de discus in de hand een productieve voormiddag. Hij scherpte zijn PR eerst aan tot 41m03 en ging bij zijn volgende poging met 42m68 nog ruim anderhalve meter verder. Voor de knikkers hield Andreas De Lathauwer vier luttele centimeters over op Kwinten Cools door zijn discus richting 52m38 te slingeren. In het kogelstoten presteerde De Lathauwer 18m26 en was de volgorde dezelfde, maar dit keer bedroeg het verschil bijna een halve meter. Jolien Boumkwo won de titel met een worp richting 16m88, het beste resultaat van de vier wedstrijden die ze dit jaar al buiten afwerkte.

Andreas De Lathauwer – Foto: Jolien De Bock

Op de 100m liepen Vlaams kampioen Cédric Verschueren en Niels Kerkhofs persoonlijke records van 10″56 en 10″67. Met iets te veel wind in de rug liet Adrien Devriendt een mooie 21″04 optekenen op de halve baanronde. Langs vrouwelijke kant waren de verschillen bijzonder klein. Janie De Naeyer zette de 100m-titel op haar naam in 11″56, met een voorgift van respectievelijk één honderdste en vier honderdsten op Elise Mehuys en Rani Vincke. Manon De Marez won de 400m in een PR van 54″04.

In de zandbak won Maité Beernaert het verspringen door 6m15 te overbruggen. Verticaal zweefde Svea Van Laere over 1m78. Ze bleef daarmee beloftes Marie De Troyer en Yorunn Ligneel voor en veroverde meteen haar ticket voor het EK scholieren in Banska-Bystrica. Jaan Bal won de regionale titel in het polsstokspringen en verbeterde zijn persoonlijke recordhoogte tot 5m20. Cedric Sorgeloos sloot de dag mooi af door zijn speer 73m60 verderop in het veld te laten steken, de beste worp sinds 2020 voor de nationale recordhouder bij de junioren en de scholieren.

Svea Van Laere – Foto: Jolien De Bock

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in