De Belgische atletiekbond heeft de genomineerden voor de Gouden Spike bekendgemaakt. Het gala in Sint-Truiden komt er snel aan, want het werd naar voren geschoven op de kalender en staat nu al op zaterdag 20 oktober gepland. Europese kampioenen Koen Naert en Nafi Thiam zijn uiteraard torenhoog favoriet. De prijs geniet dit jaar nog meer uitstraling, door het grand cru jaar van de Belgische atletiek.

Thiam heeft al vijf Gouden Spikes op haar schouw staan, en daar zou er na een Europese titel op de zevenkamp in Berlijn wel eens een zesde kunnen bijkomen. De concurrentie komt van Eline Berings, Hanne Claes, Hanne Maudens en Noor Vidts.

Bij de mannen heeft de hoogconjunctuur in onze nationale atletiek geresulteerd in liefst tien genomineerden. Koen Naert is dankzij zijn Europese marathontitel favoriet, maar ook Kevin en Jonathan Borlée en Bashir Abdi kunnen geweldige papieren voorleggen. De overige kandidaten zijn Arnaud Art, Soufiane Bouchikhi, Ismael Debjani, Isaac Kimeli, Philip Milanov en Jonathan Sacoor.

Sacoor is als wereldkampioen 400 meter U20 en Europees kampioen 4×400 meter vooral favoriet in een andere categorie: Belofte van het Jaar. Elise Vanderelst is favoriete om die prijs bij de vrouwen in de wacht te slepen. Voor Team van het Jaar moeten de Belgian Tornados vooral de Belgian Cheetahs vrezen.

Alle genomineerden op een rij:

Vijf vrouwen:

Berings Eline/RCG

Claes Hanne/RESC

Maudens Hanne/VS

Thiam Nafissatou/RFCL

Vidts Noor/VAC

Drie vrouwelijke beloften:

Orcel Claire/CSF

Vanderelst Elise/MOHA

Vidts Noor/VAC

Tien mannen:

Abdi Bashir/RCG

Art Arnaud/FCHA

Borlée Jonathan/RCB

Borlée Kevin/RCB

Bouchikhi Soufiane/RFCL

Debjani Ismael/CABW

Kimeli Isaac/OEH

Milanov Philip/VAC

Naert Koen/RESC

Sacoor Jonathan/OEH

Zeven mannelijke beloften:

Carmoy Thomas/CRAC

Crestan Eliott/SMAC

Hendrix Robin/OEH

Kersten Dieter/ADD

Obasuyi Michael/OEH

Sacoor Jonathan/OEH

Van De Velde Tim/DUFF

Team van het jaar:

4x400m Alle Categorieën mannen (Belgian Tornados)

4x400m Alle Categorieën vrouwen (Belgian Cheetahs)

4x400m Junioren mannen

Beloftenteam veldlopen mannen