Koen Naert en Nafi Thiam hebben zoals verwacht de Gouden Spike gewonnen. De Europese kampioen op de marathon kreeg de voorkeur op Bashir Abdi en Kevin Borlée. Bij de vrouwen haalde onze koningin op de zevenkamp het van Hanne Claes en Eline Berings.

Het stond in de sterren geschreven dat Koen Naert en Nafi Thiam het zouden halen op het Gala van de Gouden Spike in Sint-Truiden. Naert volgt zo Philip Milanov op. De Europees kampioen kwam in het verre Limburg zijn spike ophalen. Bashir Abdi en Kevin Borlée eindigden respectievelijk tweede en derde. Het is al haar zesde gouden spike op een rij. Ze evenaart daarmee Kim Gevaert die de presentatie gaf op het Gala. Thiam kon er omwille van privéredenen niet bij zijn. De atlete sprak wel een videoboodschap in waarin ze haar coach en team bedankte. Hanne Claes kreeg een zilveren spike, Eline Berings mocht naar huis met een bronzen spike.

Nafi Thiam – Foto: Jeroen De Meyer

Op het Gala werden ook nog twee beloften beloond voor hun geweldig seizoen. Jonathan Sacoor werd in juli de beste junior van de wereld op de baanronde. Bovendien had de atleet van OEH een groot aandeel in goud en brons van de Belgian Tornados op respectievelijk het EK in Berlijn en het WK indoor in Birmingham. Elise Vanderelst kreeg de prijs bij de beloften dankzij haar Belgisch record in haar categorie op 1500m. Die tijd is eveneens goed voor de tweede chrono aller tijden op de afstand.

De Belgian Tornados haalden het tenslotte van de Belgian Cheetahs in de strijd om de beste ploeg van het jaar. Jacques Borlée mocht zo vier keer bloemen in ontvangst nemen aangezien ook Hanne Claes, Kevin Borlée en Jonathan Sacoor in de prijzen vielen.