Vanaf morgen wordt er in het Finse Tampere gestreden om de felbegeerde wereldtitels bij de junioren. De Belgische delegatie telt maar liefst tien individuele atleten en één ploeg. Zij zullen tot en met zondag onze landskleuren verdedigen. Hieronder wikken we en wegen we hun kansen.

Dinsdag 10 juli

Op de eerste kampioenschapsdag, die voor onze Belgen best rustig genoemd mag worden, komt één naam in actie. Camille Muls mag de spits afbijten voor ons land. De atlete van RESC komt voor het eerst in actie op het internationaal toneel. Tijdens de reeksen van de 800m gaat ze op zoek naar een ticket voor de halve finales van die afstand. Muls start in de derde van vijf reeksen. In haar reeks heeft Muls de vierde beste tijd en moge het net dat de beste vier doorstoten naar de halve finales van woensdag. Het zou alvast een goed begin van het kampioenschap betekenen voor de delegatie. De finale van donderdagavond lijkt dan weer buiten de mogelijkheden van Muls te liggen. Al is er op een kampioenschap altijd ruimte voor verrassingen.

Jakob Ingebritsen op het EK voor junioren in Grosseto – Foto: Viktor Benschop

Op internationaal vlak mag er uitgekeken worden naar de reeksen van de 1500m. De tweede snelste man van het moment, de Ethiopiër Samuel Tefera, komt in actie. Het Noorse wonderkind Jakob Ingebritsen tekent eveneens present. Net zoals Charles Manangoi, de jongere broer van Elijah Manangoi, zullen bovenstaande heren de minste moeite hebben om zich te verzekeren van de finale. Donderdagavond zal het ongetwijfeld nagelbijten worden tijdens de finale van die afstand. Of onze noorderburen Robin Van Riel en Bram Anderiessen er na morgen nog bij zijn, valt af te wachten. De Nederlandse delegatie telt 14 individuele atleten. We zullen hun prestaties eveneens op de voet volgen.

Woensdag 11 juli

Op de tweede dag krijgen we zeker drie Belgen aan de start. Michael Obasuyi en Tuur Bras, beiden uitkomend voor OEH, maken hun opwachting tijdens de reeksen van de 110m horden. Op die hoge horden maakt de Belgische recordhouder Obasuyi, die als zesde op de inschrijvingslijst naar dit WK trekt, veel kans op een finaleplaats. Met het oog op de halve finales zou de atleet dus geen problemen mogen ondervinden. Bras zal het iets moeilijker krijgen, maar indien hij op niveau presteert, zit er wel een halve finale in voor de hordeloper.

Michael Obasuyi – Foto: Peter Wagemans

Nog een man van OEH komt woensdag in actie. Jonathan Sacoor, vorig jaar goed voor brons op het EK voor junioren, loopt er zijn reeksen van de 400m. De inzet is een plaatsje in de halve finales van donderdagavond. Tijdens die halve finales zal Sacoor naar alle waarschijnlijkheid het BR van ene Fons Brijdenbach (45″86 in 1973) moeten verbeteren om ook maar kans te maken op een finaleplaats. Het Jamaicaanse toptalent Christopher Taylor topt de deelnemerslijst met een fabelachtige chrono van 44″88. De top drie qua beste prestaties is overigens volledig Jamaicaans. De erfenis van ene Usain Bolt is alvast verzekerd.

De Zweed Armand ‘Mondo’ Duplantis, die gerust dé ster van het kampioenschap genoemd mag worden, zal zich op woensdag naar alle waarschijnlijkheid verzekeren van een finaleplaats in het polsstokspringen. Duplantis, die met 5m92 het WR bij de junioren bezit, zal zaterdag de aandacht naar zich toezuigen in een competitie waarin hij hopelijk in de buurt van dat WR kan komen.

Donderdag 12 juli

Tim Van de Velde en Thomas Carmoy kunnen op donderdag voor vers bloed zorgen bij de reeds in actie gekomen Belgen. Van de Velde, vorig jaar nog als finalist op de 1500m tijdens het EK voor junioren, gaat tijdens zijn geliefde 3000m steeple op zoek naar een finaleplaats. Gezien zijn zesde plaats op de inschrijvingslijst lijkt dat absoluut niet onmogelijk. De atleet van DUFF is trouwens de snelste deelnemende Europeaan op die inschrijvingslijst. Als onze landgenoot door de reeksen gaat, dan mag hij hopen op een snelle race zondag. De EK-limiet van 8’40″00 zou eventueel voor de bijl kunnen gaan in een ideale koers.

Tim Van De Velde (centraal) – Foto: Tomas Sisk

Thomas Carmoy kon vorig jaar als scholier al proeven van de finale van het EK voor junioren. De hoogspringer van CRAC mag luidop dromen van een finaleplaats, aangezien hij met de achtste prestatie op de inschrijvingslijst prijkt. De finale staat op zaterdagvoormiddag gepland. Carmoy liet alvast uitschijnen dat hij klaar is om hoger dan ooit te springen. Een hoogte die meteen opvalt om te overschrijden is die van 2m22. Al droomt onze Belg stiekem op meer.

Vrijdag 13 juli

Vrijdagvoormiddag geeft ons maar liefst vier nieuwe namen! Eliott Crestan en Pieter Sisk maken hun opwachting voor de reeksen van de 800m. Crestan, die sinds de IFAM Outdoor het BR in handen heeft op de dubbele baanronde, mag dromen van een finaleplaats. Al moet de atleet van SMAC daarvoor eerst de reeksen en de halve finales overleven. Crestan is al zeker van het EK in Berlijn bij de grote jongens. Sisk, uitkomend voor DCLA, droomt van Berlijn en hoopt dan ook in een snelle race terecht te komen tijdens de reeksen en/of halve finales. Alles wat beter is dan die halve finales is een mooie bonus, maar onthoud u zeker die limiet van 1’47″60 met het oog op dat EK in Berlijn. Beide heren kwamen de afgelopen jaren al meermaals in actie op internationaal getinte wedstrijden. De halve finales worden zaterdagmiddag gelopen. De finale van zondagmiddag zal ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen, met hopelijk één, of twee Belgische vuurpijlen.

Eliott Crestan – Foto: Peter Wagemans

Voor Mathilde Deswaef van WS, die vorig jaar al kon proeven van het EK voor junioren, zal het moeilijker worden om de volgende ronde te bereiken. De reeksen van de 1500m kennen namelijk geen verdere tussenstop naar de halve finales, waardoor de plaatsjes heel schaars zijn. Deswaef, die met de 16de prestatie van alle deelneemsters aan de start verschijnt, mikt vooral op een degelijke tijd in de buurt van haar PR. De finale van zondagmiddag lijkt dus niet echt aan de orde.

De hoogspringcompetitie wordt het eerste optreden voor Zita Goossens op het hoogste internationale niveau. Het wordt koffiedik kijken rond een eventuele finaleplaats, aangezien het deelnemersveld erg opeengepakt zit rond de hoogte van 1m85. Het is alvast erg knap dat Goossens zich van dit WK wist te verzekeren. Als de atlete van DEIN zondag de finale kan springen, dan zal ze op een méér dan geslaagd seizoen kunnen terugblikken. Als dat niet het geval is, dan is haar seizoen ook geslaagd.

Zaterdag 14 juli

Ene Jacques Borlée is aanwezig in Tampere. Niet alleen om zijn pupil Jonathan Sacoor te begeleiden, maar ook voor een jonge ploeg Belgian Tornados, mét ook Rayane Borlée. De finalekansen van de ploeg op de 4x400m zijn gering indien Sacoor op vrijdagavond de individuele finale van de baanronde betwist. Die kansen stijgen echter als Sacoor in de halve finales zou stranden, al hopen wij natuurlijk op de finaleplaats. Zonder Sacoor zullen Sven Van den Bergh, Simon Mazebo, hordeloper Bras en Jonathan Verstraete de klus moeten klaar. Onze jonge Tornados zullen moeten hopen op geknoei van andere leden om in de buurt van een finaleplaats te komen. Al kunnen ze een pak ervaring opdoen in het bijzijn van trainers Borlée en Patrick Himschoot.

De finale van de 4x400m staat op zondagmiddag om 15:28 lokale tijd gepland, wat de delegatie de nodige ruimte geeft om rond een uur of vijf af te zakken naar een groot scherm om er hopelijk de finale van het WK voetbal te bekijken met onze Rode Duivels. Daarover hebben we na morgen meer zekerheid.

De rechtstreekse finale van de 5.000m bij de mannen kan rekenen op een topper van formaat met de Ethiopiër Solomon Barega, die in Lausanne net boven 13′ bleef na een vreemd incident met zijn landgenoot Yomif Kejelcha. Zonder duw -en trekwerk lijkt niemand in staat om ook maar een bedreiging te vormen voor Barega in Tampere.

Als het van delegatieleider Gery Follens afhangt, dan zullen onze landgenoten niks aan het toeval overlaten om beter te doen dan de derde en vierde plaats van het afgelopen WK voor junioren in het Poolse Bydgoszcz in 2016. “We mogen ambitieus zijn en hebben zeker enkele kanshebbers op plaatsen bij de beste acht. In een finale is er veel mogelijk. Ik hoop vooral dat onze delegatie erin slaagt om te genieten van deze unieke kans. Ik hoop eveneens dat de teamgeest positief blijft. De prestaties volgen dan meestal vanzelf. We hebben alvast een groot scherm voorzien om de halve finale tegen de Fransen te volgen. We hebben de Fransen uitgenodigd, maar die sturen blijkbaar hun kat (lacht)”, aldus Follens.

Morgenvoormiddag volgt er overigens nog een artikel met alle nuttige info om het WK in Tampere te volgen.