Het Easykit CrossCup-circuit wordt morgen in stijl afgesloten met het Belgisch kampioenschap veldlopen in Brussel. U kon afgelopen week uw favorieten voor de hoofdprijs aanduiden en intussen zijn alle stemmen binnen en geteld.

Het moet gezegd: de Atletieknieuws-lezers toonden zich de voorbije edities vrij betrouwbare voorspellers. Vorig jaar grepen drie van de vier poll-winnaars de macht op het BK veldlopen in Wachtebeke. Louise Carton, Isaac Kimeli en Zenobie Vangansbeke blonken toen op het hoogste schavotje, enkel Ismael Debjani moest zijn meerdere erkennen in Ali Hamdi. In 2017 twijfelden weinigen aan de zegekansen van Carton, dit jaar is het Soufiane Bouchikhi die er met kop en schouders bovenuit steekt. De RFCL-atleet was dit jaar op eigen terrein onklopbaar en maakte in een paar maanden tijd een enorme sprong vooruit. Vorige editie kreeg hij amper 8% van de stemmen, dit jaar maar liefst 73%. Isaac Kimeli (8%) volgt op respectabele afstand op plaats twee, voor plaats drie zijn Dries Basemans (6%) en Michael Somers (5%) aan elkaar gewaagd. Bij de vrouwen is de spanning te snijden met een licht voordeel voor Imana Truyers (33%). Vlaams kampioene Van Accom (30%) zorgt voor het grootste gevaar, maar ook Hanne Verbruggen (18%) en Nina Lauwaert (10%) mogen volgens onze poll-resultaten niet uit het oog verloren worden.

Op de korte cross zien de favorieten er ook anders uit dan vorig jaar. Bij de vrouwen is het 800m-specialiste Renée Eykens (65%) die de favorietenstatus opgespeld krijgt. Junioren Justine Tinck (9%) en Elise Vanderelst (8%) volgen op aanzienlijke afstand, maar zullen ongetwijfeld ook hun vel duur verkopen. Bij de mannen beschikt Jeroen D’hoedt (57%) na zijn mindere prestatie in Rotselaar volgens u nog steeds over de beste papieren. De tweede plaats in de poll is net als vorig jaar voor Ali Hamdi (15%) weggelegd, maar even later ging de DCLA-atleet wel lopen met de tricolore trui. Ismael Debjani en Pieter-Jan Hannes bezetten plaatsen drie en vier, maar beide heren hebben zich deze week helaas moet afmelden voor de confrontatie onder de bollen van het Atomium.

De resultaten van de poll van het BK veldlopen 2018 vindt u hier.

De voorbeschouwing op het Belgisch veldloopkampioenschap leest u via dit artikel.

Meer informatie over de Easykit CrossCup vindt u op de website van de organisatie.