In het Zwitserse La Chaux-de-Fonds hebben Camille Laus en Cynthia Bolingo zich op de 400 meter gekwalificeerd voor het EK in Berlijn. Twee weken na het overweldigend succes op de 4×400 meter snelde Laus naar 51″49, met 52″07 dook ook Bolingo onder de vereiste 52″22. Het Belgisch record (51″45) van Kim Gevaert staat op losse schroeven.

Cynthia Bolingo – Foto: Peter Wagemans

Is het de Zwitserse gründlichkeit, de hoogte boven zeeniveau of toch eerder het inspirerende succes van de Belgian Cheetahs? Camille Laus en Cynthia Bolingo hoeven er niet over te piekeren, zij mogen stilaan een tweede koffer klaarmaken voor het Europees kampioenschap in Berlijn. Twee weken geleden ging in het Zwitserse Bern, op ruim 500m hoogte, het Belgisch record en de EK-limiet voor de bijl in naam van de Belgian Cheetahs. Toen al werd duidelijk dat er individueel nog wat moois zat aan te komen, vandaag hebben Laus en Bolingo dat kunnen omzetten in een tweede limietprestatie.

Over beide reeksen van de 400 meter in La Chaux-de-Fonds, dat zo’n 1000m boven zeeniveau ligt, werden zo goed als alle seizoensbeste tijden scherper gesteld. In de A-reeks was Lea Sprunger de primus met een beste Europese jaartijd van 50″52, daarachter liep Lisanne De Witte het twintig jaar oude Nederlandse record van de tabellen met 50″96. Voor Camille Laus was de vierde plaats weggelegd en 51″49, indrukwekkend als je weet dat de atlete van Racing Club Brussel zich nog maar sinds vorig jaar op de volledige baanronde toelegt. Laus’ chrono is goed voor de zesde Europese jaartijd, Kim Gevaert voelt haar Belgisch record van 51″45 (neergezet in 2005) op de grondvesten daveren. In de B-reeks ging Cynthia Bolingo met de zege lopen, met 52″07 dook ook de CABW-atlete fijntjes onder het EK-minimum. Zowel op de Spelen van Rio als het WK in Peking (2015) kwam Bolingo in actie op de 200 meter.

Bekijk hieronder de racevideo van de A-reeks 400 meter met Camille Laus en Lisanne De Witte.