De Belgische vrouwen op de 4x400m, de Belgian Cheetahs, hebben in Bern voor een stunt gezorgd. De ploeg, die voor het eerst in actie kwam op de IFAM, knalde in Zwitserland naar een chrono van 3’29″06. Met die chrono zijn ze ook automatisch zeker van het EK in Berlijn, aangezien daarvoor 3’29″57 werd gevraagd. Dankzij de knalprestatie verdwijnt het BR van 3’30″70 (HT), dat net geen 38 jaar oud is kunnen worden, van de tabellen.

Het viertal, met Margo Van Puyvelde, Hanne Claes, Cynthia Bolingo en Camille Laus hoefde slechts één land voor zich te laten. De Britse dames bleken te sterk met 3’28″59. Onze Cheetahs bleven op die manier wel onder andere onze Noorderburen, die in 2016 op Olympische Spelen liepen, voor. Op de Europese ranglijst kamperen de Cheetahs momenteel op de tweede plaats na de Britten. Hieronder schetsen we voor u het wedstrijdverloop.

Van Puyvelde mocht in Bern de spits afbijten. De 22-jarige atlete ging behouden van start, maar kon sterk finishen, waardoor ze gelijktijdig met Madiea Ghafoor, die dit seizoen al goed was voor 51″60, kon afgeven. Vervolgens was het de beurt aan Hanne Claes, die na 100m de wedstrijd aanvoerde. Claes gaf een heel sterke indruk en kon Lisanne De Witte in de slotmeters afhouden. Op die manier kon Cynthia Bolingo doortrekken. Bolingo kreeg het in de laatste rechte lijn knap lastig, maar ze kon de schade beperken, waardoor Camille Laus als slotloopster nog kon strijden om de overwinning. Laus deed een poging om het Britse team voorbij te snellen, maar die poging was tevergeefs.

De IFAM Outdoor eind mei deed al het beste verhopen met het oog op een verbetering van het BR, maar het mag straf genoemd worden om tevens meteen onder die scherpe EK-limiet te duik. Er werd ook één wissel doorgevoerd in vergelijking met de IFAM. Justien Grillet was vandaag reserve, terwijl Cynthia Bolingo dan weer mocht opdraven. Een goede wissel, die resulteerde in de beste chrono ooit voor een Belgisch team. Individueel zijn Hanne Claes en Margo Van Puyvelde al zeker van een deelname aan het EK op de 400m horden. Camille Laus strandde vorige week op één honderdste van de limiet op de baanronde.

Hamdi loopt tactisch sterk

Ali Hamdi kwam ook in actie in Bern. Hij ging tijdens de 1500m op zoek naar de EK-limiet van 3’38″10. Het wedstrijdverloop stak echter een stokje voor eventuele limieten, waardoor het vooral om de winst ging. Hamdi liet zich gelden in het stevige deelnemersveld en finishte op de derde stek met 3’41″04. De Australiër Ryan Gregson, die regelmatig het mooie weer maakt op grote meetings, dook als enige onder 3’40 met 3’37″68.