Een dubbelslag op de 400m horden in het voorprogramma van de Memorial Léon Buyle meeting. Hanne Claes en Margo Van Puyvelde hebben beiden het minimum gesloopt voor het EK in Berlijn. Claes liet de klok stoppen op 56″25 en Van Puyvelde volgde enkele honderdsten later in 56″34. De limiet voor Berlijn bedraagt 56″68.

Een week geleden zag Hanne Claes het EK-ticket nog net aan haar neus voorbijgaan. Vandaag ging ze resoluut voor een nieuwe snelle tijd. De atlete van Excelsior liet er geen gras over groeien en ging heel snel van start. Met Margo Van Puyvelde in de baan net voor zich had ze dan ook een ideaal mikpunt. De eveneens snel gestarte Justien Grillet zorgde mee voor dat extra duwtje in de rug om het tempo hoog te houden. Na twee horden liepen de dames al zij aan zij, maar Van Puyvelde keek nog even de kat uit de boom. Pas in de laatste bocht begon de atlete van Oudenaarde aan haar remonte en liep ze in op Claes, die ondanks haar snelle start niet stil leek te vallen. Het duo maakte er nog een spannende strijd van, maar het was Claes die het nog nipt haalde in 56″25.

Foto: Peter Wagemans

Van die tweede plaats zal Van Puyvelde wellicht niet te veel wakker liggen want zij mag haar opmaken voor haar derde internationaal kampioenschap. Ze scherpte haar PR aan met meer dan een halve seconde. “De wedstrijd verliep echt heel goed. Mijn passen tussen de horden kwamen goed uit, de tegenstand was stevig en op het einde had ik nog wat over om te versnellen. Dit doet mij geloven in nog snellere tijden”, vertelde Van Puyvelde ons na afloop.

Ook Claes stelde haar PR (56″76) gevoelig scherper. “Ik ben echt heel tevreden,” begon Claes haar verhaal, “Ik heb veel gehad aan Margo (Van Puyvelde, red.) die net voor mij uit liep. Zij gaat meestal eerder behoudend van start wat mij ook wat temperde zodat ik, in tegenstelling tot vorige week, niet helemaal dood zat op het einde. Na horden acht en negen voelde ik mij nog goed waardoor ik vleugels kreeg. De stevige opmars van Margo in de laatste rechte lijn zorgde nog voor een extra stimulans om te blijven doorpushen tot op de meet. Vorige week was het nog wat zoeken en tellen om het juiste passenritme te vinden tussen de horden, maar ook dat ging vandaag al veel beter.” Met de individuele EK-limiet op zak, zijn de ambities nog niet allemaal vervuld. Ook met de 4x400m-ploeg wil Claes koste wat kost naar het EK. “Binnen twee weken lopen we in Bern met sterke tegenstand en zonder een baanronde in de benen. We hebben nu al een hele sterke tijd achter onze naam, dus het vertrouwen in de ploeg is groot”, voegde de hordeloopster er nog aan toe.