De Antwerp Ten Miles van 2018 was voorzien van een stralend zonnetje en zomerse temperaturen. Leuk voor de 40.000 deelnemers en de talrijke supporters, maar ook risicovol in combinatie met een te grote inspanning. En zo geschiedde. De organisatie nam een drastische beslissing tijdens de wedstrijd: het stoppen van de chrono.

Ondanks de aangekondigde hitte en het vooraf communiceren van tips aan de deelnemers werden de hulpdiensten van de Ten Miles vanaf de tweede wedstrijdhelft letterlijk overspoeld. Vooral aan de aankomst kon onvoldoende zorg verleend worden aan talloze lopers, die in het bijzonder kampten met oververhittingstekenen. Geen onaangekondigde verrassing gezien het kwik al enkele dagen meer dan 25 graden aangaf, maar toch was de chaos er compleet.

“Stop met lopen, je loopt niet meer voor een tijd” 

Uiteindelijk kon de organisatie niet anders dan een drastische actie ondernemen. Ze besloot daarom de wedstrijd (virtueel) stop te zetten. Deelnemers konden nog verdergaan maar werden algauw opgeroepen om te wandelen of het rustiger aan te doen. Bovendien werd de chrono aan de finish stopgezet. “Voor de veiligheid van de deelnemers hebben we het wedstrijdelement er uit gehaald”, klonk het. Daarenboven werd door de politie twee trechters opgeworpen op het parcours. Op die manier moesten de lopers aanschuiven om door te kunnen en werden ze verplicht te rusten. Een ongeziene actie van de grootste evenementenorganisatie van ons land, maar gezien de omstandigheden de enige juiste beslissing op dat moment.

Voldoende voorbereid? 

Er namen dit jaar meer dan 40.000 lopers deel aan de Antwerp Ten Miles en Marathon. Er werd nog niet gecommuniceerd hoeveel lopers verzorging nodig hadden. Bij een massaloop van dergelijke omvang vallen geregeld slachtoffers, vaak door onvoldoende voorbereiding of onderliggende aandoeningen (vb van het hart). Hitte is een erg gekende uitlokkende en verergerende factor voor dergelijke events. Een fenomeen waarop hulpdiensten nochtans geacht worden om voorbereid te zijn.