Bashir Abdi was de afgelopen maanden weinig op Belgische bodem te vinden. De 29-jarige atleet vertoefde namelijk in Ethiopië, waar hij zich in alle rust kon voorbereiden op zijn debuut op de mythische marathon. Zondagvoormiddag in Rotterdam is het zover voor onze sympathieke landgenoot. Abdi mocht vandaag trouwens uitpakken: als eerste Belg maakt hij deel uit van het NN Running Team. Het is een project dat de beste marathonlopers ter wereld probeert te verenigen.

Dat Abdi hetzelfde pad op zou gaan als zijn boezemvriend en levende legende Mo Farah stond in de sterren geschreven. Farah maakte van voorbije zomer zijn afscheidstournee op de piste en trekt binnen twee weken zijn schoenen aan voor zijn tweede marathon ooit. De Brit gaat in “zijn” Londen de strijd aan met absolute toppers Kenenisa Bekele en Eliud Kipchoge. Abdi opteert voor een ander traject en komt deze week al aan de start van de NN Marathon Rotterdam.

“Ik heb ongeveer twee maanden in Ethiopië kunnen trainen in erg goed gezelschap. Er stond oorspronkelijk een halve marathon in maart op de planning, maar die hebben we geschrapt om gewoon door te trainen. Ik ben ondertussen niet meer de jonge snaak van enkele jaren terug, dus ik kan zware trainingen goed verteren. In tegenstelling tot op de piste heb ik bij het echte lange werk minder ritme nodig. Op vlak van mijn conditie kijk ik zeker met vertrouwen uit naar zondag”, aldus Abdi.

Begin september liep Abdi net na zijn pisteseizoen meteen een halve marathon op Franse bodem. In Lille zou hij na 1u01:50 finishen. Een chrono die zijn vertrouwen kan bevestigen, aangezien Koen Naert (zelf goed voor 2u10:16 op de marathon) zijn PR in op het WK halve marathon kon aanscherpen tot 1u01:42. Een chrono in de buurt van 2u10 lijkt dus mogelijk.

Abdi: “Wil me niet blindstaren op een chrono. De marathon draait om meer dan tijden alleen”

“Ik wil mezelf geen druk opleggen qua tijd. Al besef ik wel dat ik in de buurt van die 2u10 zou willen uitkomen. Er zal een groepje gevormd worden rond de Nederlandse topper Khalid Choukoud, dus daar zou ik bij willen aanpikken. Ik zal me ergens moeten intomen, aangezien de verleiding zal bestaan om sneller van start te gaan. Ik wil vooral aangenaam kennismaken met de mythische afstand. Ik heb enorm veel respect voor de marathon. Rotterdam wordt een eerste test met het oog op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Het is dus zeker een bewuste keuze om me nu al eens aan de afstand te wagen, aangezien het me te riskant leek om pas in 2019 voor het eerst een marathon te lopen”, doet Abdi zijn verhaal.

In tegenstelling tot boezemvriend Farah zal Abdi deze zomer wel nog actief zijn op de piste. Er staat namelijk een EK in Berlijn op de planning. Daar wilt onze landgenoot een laatste keer schitteren, om vervolgens volledig over te schakelen naar het stratenwerk.

Bashir Abdi zou in Zürich als vijfde finishen op de 10.000m – Foto: Filip Bossuyt

“Ik wil mijn carrière op de piste niet beëindigen zonder Europees eremetaal (hij was al goed voor een vierde en vijfde plaats op de 10.000m in respectievelijk 2012 en 2014; red.). Ik wil dus absoluut op zoek naar een medaille in Berlijn. De 10.000m geniet hierbij mijn voorkeur, aangezien er op de 5.000m vaak te veel getwijfeld wordt qua wedstrijdverloop. Ik ben al gekwalificeerd, waardoor ik iets later aan mijn seizoen kan beginnen. Net daarom valt de combinatie met deze voorjaarsmarathon zo ideaal. We kunnen trouwens met enkele sterke Belgen aan de start komen in Berlijn. Ik denk dan vooral aan Soufiane Bouchikhi en Simon Debognies. Het is zeker aangenamer om in blok van start te gaan. Net zoals we op de Olympische Spelen in 2020 hopelijk met een drietal aan de start kunnen verschijnen op de marathon”, voegt Abdi toe.

Toetreding tot NN Running Team

Komende zondag zullen we onze landgenoot voor het eerst aan het werk zien in de witte uitrusting van het NN Running Team. Het team heeft alvast reden tot vieren, aangezien het vandaag één jaar bestaat. Het unieke project, opgestart door Jos Hermens, Global Sports Communication en verzekeraar NN, vertegenwoordigt 61 topatleten uit maar liefst 15 landen. Onder hen de hierboven genoemde levende legendes Bekele en Kipchoge, maar ook Geoffrey Kamworor, die onlangs zijn derde wereldtitel op de halve marathon kon binnenrijven. Abdi zal binnen het NN Running Team een goede vriend en noorderbuur tegenkomen met Abdi Nageeye. Nageeye, die sinds oktober in het bezit is van het Nederlands record op de marathon met 2u08:16, kent onze landgenoot al langer dan vandaag.

“Het is super dat Bashir ook lid wordt van het NN Running Team. Ik ben al tien jaar bevriend met hem én nu kan ik hem ook mijn teamgenoot noemen. Ik ken hem als een gedisciplineerd atleet, die weet wat er moet gebeuren om de top te bereiken”, aldus zijn enthousiaste teamgenoot Nageeye.


Het wordt dus uitkijken zondag waartoe Bashir Abdi in staat zal zijn. Om 10u00 wordt het pak op gang geschoten. De omstandigheden lijken alvast goed te gaan worden.

Voor meer info verwijzen we u graag door naar de website van de NN Marathon Rotterdam. U kan daarvoor hier doorklikken. U kan de atleten tijdens de marathon volgen door de app van de marathon te downloaden via de Apple App Store, of de Google Play Store.