Bashir Abdi heeft de eerste marathon uit zijn atletiekcarrière tot een goed einde kunnen brengen. Na een valpartij in de absolute beginfase kwam onze 29-jarige landgenoot snel in het juiste ritme om de klok als achtste te doen stoppen op 2u10:46.

Bashir Abdi – Foto: NN Running Team

De 42,195 kilometer startte in mineur voor Bashir Abdi en de Nederlandse blikvanger Khalid Choukoud. Beiden raakten net na het startschot betrokken bij een valpartij, na een paar seconden konden ze hun weg gelukkig weer voortzetten. Choukoud vertrok met de steun van enkele hazen op het schema van 2u10, Abdi zag zijn kans schoon om bij dit groepje aan te sluiten. De plannen werd echter al voor het 10 kilometerpunt verstoord, aangezien de tempomakers van deze groep het tempo gevoelig opdreven en Choukoud en Abdi zo overbleven met slechts één haas.

De organisatie greep niet in, en de Marokkaan Abdelali Razyn bepaalde tot halfweg wedstrijd het tempo. Terwijl de kopgroep een aantal seconden moest toegeven op het vooropgestelde schema, ging het ook bij Abdi en Choukoud een fractie langzamer dan verwacht. Halfweg wedstrijd werd afscheid genomen van de tempomaker en dat was het sein voor onze landgenoot om het tempo opnieuw de hoogte in te jagen.

Na een tumultueuze start en een eerste wedstrijdhelft in 1u05:33 gaf Abdi in het tweede deel van zijn marathon nagenoeg geen krimp. Heel even zakte het tempo, maar de RCG-atleet stelde al vlug orde op zaken en liep een snellere tweede wedstrijdhelft. Dankzij een slotkilometer net onder drie minuten overschreed hij na 2u10:46 als achtste de eindstreep. Abdi tekent hiermee tevens voor de achtste tijd in de Belgische marathongeschiedenis en blijft ruim onder de limiet voor het EK in Berlijn (2u13:47). Als de zomerplannen onveranderd blijven, richt de poulain van Tim Moriau zich echter komende maanden nog een laatste maal op de piste vooraleer definitief de overschakeling te maken naar de marathon.

Bashir Abdi in het slot van zijn debuut op de marathon – Foto: NN Running Team

Na een bijzonder spannend slot werd deze 38ste editie gewonnen door de Keniaanse debutant Kenneth Kipkemoi. Hij klokte op de Coolsingel af in 2u05:44, de Nederlandse hoop Khalid Choukoud staakte na 36 kilometer de wedstrijd. Bij de vrouwen was de Keniaanse Visiline Jepkesho met voorsprong de beste in 2u23:45, al kende ze wel een uiterst moeizame eindfase. Langs Belgische zijde noteren we nog 2u15:57 voor olympiër Florent Caelen, een opsteker na heel wat blessureleed. Caelen ondervond net als Abdi hinder van de tuimelpartij bij de start en zag na 10 kilometer tempomaker Lander Van Droogenbroeck uitvallen door een blessure.