Het kogelstoten is niet meteen een tak binnen de atletiek die veel aandacht krijgt. Misschien kan Tom Walsh daar verandering in brengen. De 26-jarige Nieuw-Zeelander liet vandaag op eigen bodem tijdens de Sir Graeme Douglas International Track & Field Challenge de verste worp in 15 jaar optekenen. Walsh liet zijn kogel na een onwaarschijnlijke 22m67 landen. Bovendien deinst hij absoluut niet terug voor een gedurfde uitspraak. Als het van hem afhangt mag het besmeurde wereldrecord dat al sinds 1990 op de tabellen staat zo snel mogelijk een nieuwe eigenaar krijgen.

Tomas Walsh, of Tom voor de vrienden en zowat de hele atletiekwereld, is 1m85 groot. Niet uitzonderlijk voor een kogelstoter. Er lopen namelijk heel wat reuzen rond tussen de werpers. Denk maar aan zijn landgenote Valerie Adams, die maar liefst 10cm groter is! Met zijn 120kg is hij evenmin een kolos, maar toch zorgde Walsh voor de beste worp in 15 jaar tijd. Hij kan trouwens een stevig palmares voorleggen én dat op 26-jarige leeftijd. Hij volgde zichzelf op als wereldkampioen indoor in Birmingham. Outdoor werd hij in Londen wereldkampioen en op de Olympische Spelen in Rio behaalde hij brons. Kortom: geen eendagsvlieg.

Zijn 22m67 is de beste worp sinds 2003, maar in dat jaar werd er even ver gestoten. Wie echt op zoek wil naar een worp die verder ging dan die van Walsh moet naar het jaar 1990! Het feit dat het tevens een Oceanisch record is, lijkt eerder een bijzaak voor de atleet die in 2018 acht keer in actie kwam én acht keer kon winnen.

Walsh kijkt trouwens volop naar wat nog komen moet. Voor de atleten uit de vroegere Britse Commonwealth zijn dat de Commonwealth Games, of de Gemenebestspelen, die op 4 april van start gaan in Queensland aan de Australische Goald Coast. “Ik wil de komende weken nog enkele bommen droppen (als in stevige worpen met een kogel; red.). Mijn worp van vandaag voelde erg ontspannen aan. Ik voelde dat het wel eens ver zou kunnen gaan. Dat ik nu de zesde aller tijden ben, is een mooi extraatje, maar er zit nog méér in de tank. Het wereldrecord (23m12 door de Amerikaan Randy Barnes in 1990 , die na zijn carrière levenslang geschorst zou worden voor dopingpraktijken; red) is waar ik op mik. De Commonwealth Games komen op een ideaal moment om hopelijk nog beter te doen dan mijn beste worp van vandaag”, aldus een ambitieuze Walsh aan de lokale pers.

Wij kijken alvast uit naar wat Walsh voor het kogelstoten in petto heeft.