Na het LBFA-kampioenschap van gisteren was het vandaag de beurt aan de atleten van de andere kant van de taalgrens. Het beloofde een aangename atletieknamiddag te worden met de strijd om de Vlaamse titels in zaal. Wij zetten de hoogtepunten voor u op een rijtje.

Eline Berings zorgde voor hét hoogtepunt van de dag door tijdens de reeksen van de 60m horden naar een chrono van 8″12 te snellen. Twee honderdsten beter dan de WK-limiet, waardoor de atlete zich voor de vijfde keer van een WK in zaal verzekerde. Meer over de race van Berings vindt u hier en hier. In de finale op de horden was er echter sprake van een valse noot, aangezien ze te vroeg uit de blokken leek te gaan. De winst op de horden bij de vrouwen ging naar Sarah Missinne, die haar PR stevig verbeterde naar 8″23 én zo in de buurt komt van de WK-limiet. Chloë Beaucarne en Justien Grillet vervolledigden het podium. Bij de mannen was Sander Maes degene die Dario De Borger kon verschalken. Hij bleef als enige onder de acht seconden met 7″98.

Op de vlakke 60m bleek Berings een klasse te sterk. Ze finishte na 7″45. Bij de heren werd het hier uitkijken naar een duel tussen Kobe Vleminckx en Arnout Matthijs, maar die laatste schakelde zichzelf uit door een valste start. Hierdoor kon Vleminckx freewheelen naar de Vlaamse titel in een knappe 6″84. Bram Ghuys had zich eerder op de middag verzekerd van zijn titel in het hoogspringen met een meer dan degelijke 2m19. Zijn pogingen op 2m24 waren nipt en beloven veel goeds met het oog op de komende weken. Serena Capponcelli was de beste bij de vrouwen met een sprong over 1m80.

Kobe Vleminckx (links) – Foto: Peter Wagemans

In het verspringen leek Mathew Ugwu op weg naar de winst, tot Cedric Nolf in een ultieme poging zeven centimeter beter deed dan de 7m26 van Ugwu. Bij de vrouwen zorgde Imke Vervaet voor één van de prestaties van de dag. In haar laatste van zes pogingen kwam ze tot maar liefst 6m20. Goed voor de negende prestatie aller tijden in zaal. Aurélie De Ryck zorgde in het polsstokspringen voor een knappe prestatie. Ze kwam tot 4m30, goed voor een nieuw PR én een opsteker na enkele moeilijke jaren. De Ryck liet de lat nog op 4m35 leggen, wat één centimeter beter zou zijn dan het BR van Fanny Smets, maar dat bleek te hoog gegrepen.

Michael Rossaert

Over naar de 400m waarin Michael Rossaert geen tegenstand duldde. Met 47″67 bleef hij de concurrentie ruim voor. Bij de vrouwen maakten Ine Hugaerts en Isaura Rossaert er een pittig duel van. Hugaerts stak een stokje voor de tweede Vlaamse titel bij de familie Rossaert. Ze finishte na 56″21. Op de 800m kregen we twee gelijkaardige scenario’s. De topfavorieten, Riet Vanfleteren en Aurèle Vandeputte, liepen van start tot finish aan de leiding. Vanfleteren finishte in 2’12″00. scholiere Syrah Ghijselings volgde in haar zog met een knappe 2’13″28. Vandeputte ging bij de mannen verschroeiend van start. Hij kwam na 400m door in 52″ en na 600m in 1’19, maar moest daarna wat gas terugnemen. Aan de streep zou zijn tijd 1’50″40 bedragen. Zijn clubgenoot Mathias Sanctorum en Arthur Bruyneel vervolledigden het podium.

De klassieke afsluiter van het Vlaams kampioenschap werd de 200m. Bij de vrouwen ging scholiere Lieselotte Van Laere aan de haal met de Vlaamse titel met een chrono van 24″63. Ze bleef nipt Kiné Gaye voor, die vier honderdsten langer nodig had voor de baanronde in de Gentse Topsporthal. Bij de mannen werd het uitkijken naar toptalent Jonathan Sacoor. Het was echter niet Sacoor, die vorige week nog ziek in bed lag, maar Victor Hofmans die met de overwinning ging lopen. De 23-jarige atleet liet de chrono stoppen na 21″39. Sacoor kon zichzelf troosten met een nieuw PR in zaal met 21″58.

De uitslagen kan u hier raadplegen.

Victor Hofmans – Foto: Tomas Sisk