Ons land is aan een schitterend EK indoor in het Poolse Torun bezig. Na twee medailles tijdens de vijfkamp van gisteren heeft het merendeel van de landgenoten vandaag de volgende ronde bereikt. Hieronder lijsten we reacties van enkele Belgen op. 

22u15: Polsstokspringen vrouwen

“Het is zonde dat ik niet over 4m55 geraakte, maar ik heb al zes weken last aan mijn bil, waardoor mijn trainingen al even op een laag pitje staan. Sinds het BK indoor van twee weken geleden heb ik niet meer kunnen springen. Daardoor was mijn aanloop niet wat het zou meoten zijn. Een zeven plek is niet onaardig, zeker omdat de dames van de top vijf allemaal al over 4m70 sprongen. Het blijft jammer dat ik met die last aan mijn bil moest springen, maar ik heb er het beste van gemaakte”, klonk het bij Belgisch recordhoudster Fanny Smets na haar zevende plek in de finale.

21u30: 1500m vrouwen

“Ik kan het echt nog niet geloven, want dit komt onverwacht na de moeite die ik kende tijdens de reeksen. Ik dacht ook echt dat ik kostbare energie had verspild. Mijn coach had me aangeraden om in de finale langs de koord te blijven. Er kwam in de slotfase wat ruimte langs de binnenkant en ik ben in dat gat gedoken. Op die manier kon ik naar voren trekken en aansluiting maken met de Spaanse Guerrero. Ik voelde echter dat ik haar nog kon remonteren, aangezien dat eerder ook al lukte. Daarna was het verstand op nul en blijven gaan tot op de meet”, aldus een dolgelukkige Elise Vanderelst, die ons land een derde goud bezorgde.

21u15: 800m mannen

“Ik had met de halve finales al mijn doel heb bereikt, maar gezien mijn gevoel in de reeksen dacht ik toch aan een finale. Ik moet hoe dan ook tevreden zijn met dit EK, aangezien ik me kunnen tonen heb. Vandaag voelde het zwaarder aan, niet onlogisch na een stevige reeks van gisteren. De mannen die mij hier kloppen, zijn geen kleine namen, wat de pijn toch wat verzacht. Bosse wilde zijn koppositie niet afstaan en was gewoon héél sterk”, vertelde Eliott Crestan na afloop van de halve finales op de 800m.

14u15: 60m mannen

“Ik had op meer gehoopt, zeker na de reeksen waarin het heel goed draaide. Mijn start in de halve finale was zeker goed, maar vervolgens kon ik niet echt versnellen. Dat kost me een paar honderdsten waardoor ik de finale mis. Ik heb alles op alles gezet, maar het moet ook lukken op het juiste moment. Grote fouten heb ik niet gemaakt, maar ik analyseer de race later met mij coach Lieve Van Mechelen om te kijken wat mogelijk een finaleplaats kost”, aldus Kobe Vleminckx.

13u40: Hoge horden vrouwen

“Ik ben niet echt tevreden met mijn race van vandaag, aangezien hij in lijn ligt van de afgelopen races deze winter. Er ontbreekt altijd iets, want het is vaak te moeizaam en niet krachtig genoeg. Op training zit het gevoel goed, maar ik krijg het maar niet omgezet in een sterke race. Het is een frustrerende winter geweest zonder topchrono’s en moeilijke trainingsomstandigheden. Hopelijk kan ik het beter regelen met het oog op de zomer, maar eerst die halve finale van morgen zo goed mogelijk afwerken”, klonk het bij Eline Berings, die als vijfde verliezer naar de halve finales mag.

“De eerste horde is genomen en ik mag zeker tevreden zijn met mijn chrono. In de halve finales hoop ik toch mijn seizoensbeste aan te scherpen. Qua vorm voelt het goed aan en ik hoop dat in die halve finale te bewijzen. Voor een finaleplaats moet het zeker sneller”, vertelde Anne Zagré, die rechtstreeks zeker was van de halve finales met de 12de tijd van alle atletes in de reeksen.

13u30: 3.000m mannen

“Het was een zenuwslopende koers, zeker toen Jimmy Gressier versnelde en Mike Foppen volgde. Jakob Ingebrigtsen liet het gat vallen, maar hij stelde me gerust dat alles zou goed komen op het einde. Uiteindelijk snelde ik hem in de slotmeters nog voorbij. Morgen mag ik tactisch geen foutjes maken, maar qua gevoel zit het bijzonder goed. Alles kan in de finale”, klonk het bij Isaac Kimeli na de reeksen van de 3.000m .

“Op training stond alles in het teken van dit EK. Ik voel dat ik die topvorm beet heb en ben benieuwd naar wat morgen nog mogelijk. Ik denk dat Jakob Ingebrigtsen de enige man buitencategorie is, maar daarna ligt het helemaal open. Er is dus veel mogelijk, zeker omdat ik me relatief fris voelde aan de finish”, aldus Robin Hendrix, die eveneens de reeksen van de 3.000m voor zijn rekening nam.