Koen Naert heeft zich tijdens de Egmond Halve Marathon definitief geplaatst voor het EK in Berlijn deze zomer. Hij werd er zesde en eerste Belg in een tijd van 1u05:18. Eerder liep de atleet van RESC al de gewenste tijd voor de marathon, maar die selectie was pas zeker wanneer hij ook vormbehoud kon aantonen.

Voor Koen Naert was het een eerste deelname aan de halve marathon in Egmond. Hij kwam er aan de start samen met enkele sterke Kenianen en de Nederlanders Abdi Nageeye en Michel Butter. “In het begin waren de Afrikanen meteen weg”, zo laat Naert verstaan. “Dus kwam ik in een groepje met alle Europeanen terecht. Op het einde van een zeven kilometer lange zandstrook vertrok Nageeye. Twee kilometer van het einde was het aan mij om te versnellen. Ik trok door op een zware helling en kon zo onder andere Butter en Van Peborgh achter mij laten.”

Het leverde hem een knappe zesde plek op in een tijd van 1u05:18. Tussen januari en eind juni moest Koen Naert nog een halve marathon lopen onder de 1u06 om zich zo zeker te plaatsen voor het EK in Berlijn. Daar is hij bij zijn eerste wedstrijd al meteen in geslaagd. “Het was nochtans niet mijn intentie, maar het is zeker mooi meegenomen. Het parcours was heel zwaar, bijna een halve veldloop. Ik had ook niet verwacht dat ik dit nu al kon klaarspelen want we zijn nog maar net begonnen met het echte werk.”

Koen Naert – Foto: Bjorn Paree – www.oypo.nl/running

Nu wachten de CrossCups van Hannuit en Rotselaar op de Erembodegemnaar. “Volgende week in Hannuit zal ik niet veel kunnen forceren, zeker met het voorspelde weer, maar plezier is het begin van alle resultaten! Op 24 maart staat het WK halve marathon op de agenda, daar wil ik pas echt hard knallen.”

Koen Naert was niet de enige Belg die sterk voor de dag kwam op de Egmond Halve Marathon. Nick Van Peborgh werd er achtste in 1u05:29 en wist daarmee nipt Michel Butter voor te blijven. Karen Van Proeyen finishte als twaalfde vrouw na 1u19:23. De overwinning op de halve marathon was voor de Keniaan Edwin Kiptoo in een tijd van 1u02:36.

De uitslagen kan u bekijken via deze link.