De eerste medaille op het EK veldlopen in Samorin is een feit. De Belgische beloften hebben een heel knappe prestatie neergezet als team. Onze landgenoten finishten allemaal binnen de top 15. Goed voor een zilveren plak in de teamklassering. De beste Belg werd Simon Debognies op de zesde plaats.

De tactische wedstrijd bij de beloften werd in handen genomen door onze landgenoten. Een anonieme Zwitser liep wat vooruit op de feiten tijdens een eenzame eerste ronde. Hij zou snel teruggefloten worden door youngster Dorian Boulvin, die berenwerk verrichtte voor ons team. Ondertussen bleven de Belgische beloften zich voorin tonen. Dat merkte ook de commentator op: “the Belgians are really showing their strength as a team”. Onze landgenoten bevonden zich namelijk allemaal in de top tien.

De Spanjaard Carlos Mayo was de eerste favoriet die de knuppel in het hoenderhoek gooide. Hij kreeg de Fransman Gressier mee. Het duo had behoorlijk snel een mooie kloof tot Yermaneberhan Crippa hen terugfloot. Michael Somers schoof onderuit in een bocht, maar was snel weer op de been. Het was Crippa die de finale van de wedstrijd inluidde met een verschroeiende versnelling. Simon Debognies kon aanvankelijk volgen, maar moest in de slotkilometer een gaatje laten. De Fransen waren ondertussen aan een opmars bezig met Gressier en Hugo Hay. Crippa, dé favoriet, moest de twee Fransen in de laatste hectometers laten gaan. Hierdoor waren de Fransen zeker van het goud bij de teams. Gressier, die enkele jaren terug zowel het EK veldlopen liep, als met het nationale elftal bij de Fransen speelde, verbaasde door te winnen voor Hay.

Debognies kreeg het knap lastig om zijn oprukkende teamgenoot, Robin Hendrix, af te houden. Debognies werd zesde, terwijl Hendrix erg knap negende werd op zijn eerste EK. Net buiten de top tien volgden Michael Somers en Dorian Boulvin op respectievelijk de 11de en veertiende plaats. Geen individuele medaille zoals vorig jaar met Isaac Kimeli, maar wel een collectief dat met enorm veel vechtlust liep. Die vechtlust werd beloond met een zilveren plak bij de teams. Vier Belgen in de top 15 is het best mogelijke visitekaartje om de komende jaren teams af te vaardigen naar het EK veldlopen.

Foto: Jeroen De Meyer