Afgelopen zaterdag streek de Urban Memorial neer op de Groenplaats in Antwerpen. Onder een stralende zon en met een enthousiast publiek sprong Nafi Thiam 6m49 ver, wat haar de derde plaats opleverde in een internationaal getint deelnemersveld. Met deze afstand bewijst ze dat de knieblessure die haar van het BK weghield, verleden tijd is.

Nafi Thiam opende degelijk door in haar eerste sprong al meteen 6m29 ver te springen. Een mooie openingssprong, maar nog een heel eind onder haar PR van 6m58 dat ze afgelopen zomer neerzette tijdens haar olympische zevenkamp. De olympische kampioene wist dus dat ze meer in haar mars had en liet dit in haar vierde poging zien. Ze landde in de verspringbak na een knappe sprong van 6m49 waarmee ze opschoof naar de derde plaats. In haar laatste poging om de overwinning weg te kapen, leek het bijna mis te gaan. Een ongelukkige landing deed het publiek even bibberen, maar Thiam stelde meteen iedereen gerust door met een brede lach op haar gezicht richting haar trainer Roger Lespagnard af te stappen. Nadien pakte Thiam nog ruim de tijd om haar talrijk aanwezige fans te plezieren waardoor het concept van de Urban Memorial, het volk van zeer dichtbij met atletiek in aanraking laten komen, kracht werd bijgezet.

Livia De Clercq – Foto: Gaby De Vos

Met een persoonlijk beste van 6m86 voerde de Letse Lauma Griva het deelnemersveld aan. Vandaag ging het helaas niet zo ver, want met 6m52 bleef ze ver onder haar record en pakte ze maar nipt de overwinning. De Amerikaanse zevenkampser Erika Bougard snoepte maar net het zilver af van onze landgenote dankzij haar sprong van 6m50. Ook paralympische atlete, Livia De Clercq, kwam in actie op de Groenplaats. Zij liet een beste sprong optekenen van 3m29.

In het voorprogramma mochten ook de mannen hun spikes aanbinden. Het was Cedric Nolf die met een seizoensbeste prestatie van 7m66 de overwinning pakte. Mathias Broothaerts bleef steken op 7m53, maar pakte wel de tweede plek. Michael Obasuyi, die deze zomer al enkele malen de limiet voor het EK junioren benaderde (7m50), kwam tot 7m29 en werd zo derde.

Op 26 en 31 augustus strijkt de Urban Memorial nog een laatste keer neer dit jaar. In Brussel wordt op 26 augustus o.a. Anne Zagré verwacht om haar sprintbenen te etaleren aan het publiek. Vijf dagen later (een dag voor de eigenlijke Memorial Van Damme) kunnen de kogelliefhebbers reeds hun hart ophalen want dan wordt immers de finale van de Diamond League bij de mannen uitgevochten in het centrum van de hoofdstad.