Maar liefst 2.767 atleten hebben zich aangemeld om zaterdag de piste in Oordegem te betreden voor één van de belangrijkste atletiekafspraken in ons land: de IFAM Outdoor. Het aantal inschrijvingen ligt zelfs zo hoog dat de meeting zondag pas in de vroege uurtjes zijn einde zal kennen.

Het is een haast onmogelijke opdracht om alle limietkandidaten vanuit België en ver daarbuiten aan bod te laten komen. Met 56 nationaliteiten vervult de organisatie de onbestaande diversiteitscriteria met glans, maar ook de Belgische kleppers tekenen in groten getale present. Een vogelvlucht doorheen de deelnemerslijst.

In de kampnummers torent de inmiddels vertrouwde naam van Philip Milanov boven alles en iedereen uit. Langs Belgische zijde kan geen enkele kamper aan het palmares van de discuswerper tippen, maar ook van Ben Broeders mag aardig wat verwacht worden. De beloftevolle polsstokspringer kreeg vorige week weliswaar af te rekenen met een lichte kuitblessure, hij hoopt toch om zaterdag op het appel te kunnen verschijnen. In het verspringen mag het Belgische triumviraat Broothaerts – Campener – Nolf natuurlijk niet ontbreken, en ook in de andere kampnummers treden nagenoeg alle Belgische sterkhouders aan. Ook heel wat Nederlandse kampioenen trekken de landsgrenzen over, met daarbij bijvoorbeeld discuswerper Erik Cadée en polsstokspringster Femke Pluim.

Anne Zagré – Foto: Tomas Sisk

Bij de loopnummers zullen de internationale minima minstens even aandachtig worden bijgehouden, maar gelukkig worden we niet altijd tot een snelle rekenopgave verplicht. Dan hebben we het bijvoorbeeld over Anne Zagré, die al zeker is van haar startbewijs voor het WK in Londen. De RESC-atlete kan op haar beurt op de 100m horden misschien wel Eline Berings aan de WK-limiet helpen. Op de lage horden zullen Axelle Dauwens en Dylan Owusu het mooie weer proberen te maken, zij mogen onder anderen Europese toppers als Sprunger en Barr in de ogen kijken. Op de 100 en 200 meter maakt Olivia Borlée opnieuw haar opwachting in eigen land, terwijl younsters Margo Van Puyvelde, Elise Lasser en Renée Eykens aan zet zijn op de 400 meter. Op de sprintnummers bij de heren voeren eveneens buitenlandse atleten de ranglijsten aan, maar kan op de 200 meter Robin Vanderbemden eventueel een rol van betekenis spelen. Hij zal even na zijn eigen optreden met Jonathan en Dylan Borlée zijn ploegmakkers van bij de Belgian Tornados aan het werk kunnen zien op de volledige baanronde. De zege zullen zij alvast niet cadeau krijgen, met onder meer de Keniaan Mweresa en de Britten Williams en Dunn aan de startlijn.

Isaac Kimeli in strijd met Peter Calahan op de interclub twee weken geleleden – Foto: Tomas Sisk

Op de 800 meter zijn Sofie Van Accom en Elise Vanderelst op achtervolgen aangewezen in heel sterk Europees gezelschap. Ook de dubbele baanronde bij de heren huisvest heel wat kleppers, aan Jan Van Den Broeck, Aaron Botterman, Brecht Bertels, Aurèle Vandeputte en Ismael Debjani om hun plaatsje op te eisen voorin de wedstrijd. De Brit Rimmer, de Zuid-Afrikaan Olivier en de Nederlander Kupers zijn maar drie van het lange lijstje hoogvliegers. Die lijn trekken we door naar de 1500 meter, waar Isaac Kimeli onder meer tegen Peter Callahan mag knokken. Tot slot spreekt ook de deelnemerslijst bij de 5000 meter tot de verbeelding met Europees kampioen Ilias Fifa als exponent. Soufiane Bouchikhi zal in zijn gekende stijl ongetwijfeld zijn wagonnetje proberen aan te haken, maar ook voor beloften Steven Casteele, Simon Debognies, Dieter Kersten en Michael Somers staat er behoorlijk wat op het spel.

Nog meer internationale en nationale topatleten? Ontdek de deelnemerslijst van de IFAM hier.

Voor extra informatie over de wedstrijd kan u bij de site van de organisatie terecht.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””] Medeorganisator Benjamin Adam: “Hebben nog heel wat atleten moeten weigeren” 

Organisatoren Benjamin Adam en Kim Barbé

“Het lijkt wel of iedereen er bij wil zijn”, lacht medeorganisator Benjamin Adam. “Het blijft voor ons knokken om break-even te draaien, maar de dankbaarheid van de atleten maakt veel goed. Misschien is de meeting dit jaar een beetje té populair geworden, want we hebben onder meer een extra hotel moeten contacteren en die 264 plaatsen waren al snel volzet. We hebben de laatste dagen nog meer dan 100 atleten moeten weigeren, niet te geloven. Voor enkele uitzonderingen knijpen we wel een oogje dicht, zo werd op de 400m horden de zilveren medaillewinnaar van het EK in Amsterdam nog last minute toegevoegd: de Spanjaard Sergio Fernandez.” [/box]