Gisterenavond vond in Vorst het Sportgala plaats. Maar liefst drie van de zes te verdienen trofeeën gingen naar atletiek. Nafi Thiam werd zoals verwacht uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar, maar ook Louise Carton en Roger Lespagnard, de coach van Nafi Thiam, vielen in de prijzen.

We zijn al lang de tel kwijt hoeveel prijzen onze olympische kampioene ondertussen al in ontvangst mocht nemen. Haar gouden medaille in Rio op de zevenkamp was dan ook een uitmuntende prestatie waardoor het in de sterren geschreven stond dat Thiam ook op het Sportgala een nieuwe prijs in ontvangst mocht nemen. Met een recordscore van 1.300 punten haalde ze het met ruime voorsprong van Jolien D’hoore, de bronzen medaille van Rio in het baanwielrennen, die 753 punten achter haar naam schreef. Het is tevens de tweede keer dat Thiam zich Sportvrouw van het jaar mag noemen.

In de categorie van Belofte van het jaar was de strijd veel spannender. Uiteindelijk haalde Louise Carton het, dankzij haar gouden medaille op het EK veldlopen bij beloften vorig jaar, nipt van Nina Dewael, de turnster die in Rio erg sterk presteerde.

Voor het eerst werd ook de trainer van Nafi Thiam in de bloemetjes gezet. Hij haalde het in de categorie van Coach van het jaar ruim van voetbaltrainer Michel Preud’homme. Jacques Borlée vonden we ook terug in de shortlist van deze categorie. Hij belandde op de derde plaats dankzij zijn succes met de 4x400m-ploeg. Diezelfde ploeg zag de trofee van Ploeg van het jaar dan weer naar de mannelijke hockeyploeg gaan die in Rio het zilver bemachtigden.