Een week na het EK in Chia staat zondag België’s mooiste op de agenda. In Brussel kunnen zij die succes boekten in Chia bevestigen, en zij die ontgoochelden revanche nemen. Onze nationale top neemt het op tegen een mooi internationaal veld.

Zoals de Belgische uitblinkers na een zomerkampioenschappen hun ontvangst krijgen op de Memorial Van Damme, krijgt Europees beloftekampioen Isaac Kimeli dat zondag in het park van Laken. Hij is er na zijn prestaties in Roeselare en Chia dan ook topfavoriet. Na zijn knap EK lijkt ook Soufiane Bouchikhi klaar om mee te spelen voor de zege. Ook drie van de vier andere zilveren beloften tekenen present en zijn er ongetwijfeld op uit hun goede vorm te verzilveren. Simon Debognies en Dieter Kersten kunnen in een goede dag helemaal voorin meespelen, Michael Somers was in Roeselare negende Belg en hoopt zondag op nog meer. Steven Casteele moet forfait geven.

Wie de voorbije jaren goed heeft opgelet in Brussel kon vaststellen dat het vaak niet de EK-gangers zijn die een week later schitteren. Zo’n EK kruipt toch altijd in de kleren, en dus is het zondag serieus oppassen voor enkele atleten die op weerwraak uit zijn. Jeroen D’hoedt is er daar één van. Hij is bijna altijd goed in Brussel en wil iets rechtzetten na zijn opgave in Chia. Ook Thomas De Bock mag niet uit het oog worden verloren. Hij zag zijn hoogtestage niet in een EK-selectie verzilverd en richtte zijn pijlen dan maar op Brussel.

Zowel voor Pieter-Jan Hannes als Koen Naert wordt het zondag de eerste passage in het Belgische veld deze winter. Het is daarom wat koffiedik kijken naar hun vorm, maar beide atleten lieten zich nog zelden of nooit door meer dan een drietal Belgen aan de kant zetten. Hun aanwezigheid zal de spankracht alleen maar vergroten.

De internationale concurrentie komt bij de mannen vooral van de Brit Andy Vernon, vijfde in Chia en eerder al meervoudig medaillewinnaar.

De Belgische favorieten van Atletieknieuws:

*** Isaac Kimeli

** Jeroen D’hoedt, Soufiane Bouchikhi, Simon Debognies, Dieter Kersten

* Thomas De Bock, Pieter-Jan Hannes, Koen Naert, Michael Somers

Louise zonder steken?

Bij de vrouwen wordt het vooral afwachten of Louise Carton al dan niet van haar steken in de zij af is. Als ze pijnvrij kan lopen krijgt ze een mooie gelegenheid om revanche te nemen, en bestaat er geen twijfel over dat zij zondag onze beste landgenote wordt. Ook bij de vrouwen tekent met de Ierse Fionnuala McCormack de nummer vijf van het afgelopen EK present, en ook Maureen Koster komt Louise Carton partij geven.

In de strijd om de verdere ereplaatsen komen in de eerste plaats opnieuw Sofie Van Accom en Hanna Vandenbussche in aanmerking. Zoals de voorbije jaren meestal het geval zal zich achter Carton waarschijnlijk een spannende wedstrijd afspelen. Ook Imana Truyers, Zenobie Van Gansbeke en beloften Lisa Rooms en Astrid Verhoeven zullen opnieuw proberen om een plaatsje op te schuiven.

De Belgische favorieten van Atletieknieuws:

*** Louise Carton

** Sofie Van Accom, Hanna Vandenbussche

* Imana Truyers, Zenobie Vangansbeke, Lisa Rooms, Astrid Verhoeven

In de korte cross tot slot is Ismael Debjani opnieuw favoriet.