In het park van Laken stonden de senioren vrouwen deze middag klaar voor de 22ste Iris Lotto Crosscup. Alvast veel internationale toppers in Brussel. Met de Keniaanse Faith Kipyegon en de Bahreinse Ruth Jebet kwamen er 2 wereldkampioenen U20 aan de start. Fionnuala Britton en Zewdnesh Ayele, zilver vorig jaar, tekenden ook present. Onze Belgische dames Almensh Belete, Louise Carton, en Veerle Dejaeghere waren ook aanwezig. Vooral Belete was vooraf ambitieus, zij mikte op het podium.

Fionnuala Britton nam de groep al rap op een lint. Het Ierse lichtgewicht voelde zich duidelijk in haar sas op het drassige parcours want al snel koos ze samen met 3 kenianen en Ruth Jebet voor de aanval.  Achter een hele resem buitenlanders kregen we eindelijk een Belgische te zien. Het trio Belete-Carton-Dejaeghere bleef lange tijd samen. Maar tijdens de afdaling maakte Carton goed gebruik van haar lange benen. Ze nam afstand van Belete, die een mindere dag kende, en Dejaeghere.

Het vijftal, Chepngetich, Kipyegon, Nenkampi, Jebet en Britton, versplinterde even later. Er vormde zich een Keniaans duo vooraan. Chepngetich en Kipyegon lieten hun kompanen achter zich en gingen beiden op zoek naar de overwinning. De andere Keniaanse, Nenkampi, werd eerste achtervolgster. Voor Fionnuala Britton en Ruth Jebet ging het ook te snel. De 4de Keniaanse in de wedstrijd, Cynthia Kosgei, liep zowat heel de wedstrijd in 6de positie.

Louise Carton ging over de 2 Britten Lauren Deadman en Katie Hewisom en kreeg zo Maureen Koster in het vizier. De Nederlandse, die in Roeselare nog 2de werd na Almensh Belete, bevond zich op dat moment in 7de positie. Maureen Koster liep, eveneens als Louise Carton, bij de U23 op het EK vorige week. Ze werd toen 5de, met 12 seconden voorsprong op Louise Carton.

Op het einde bleek het de Sheila Chepngetich te zijn met de langste adem. Ze pakte het goud en verwees zo haar landgenote Kipyegon naar de 2de plek. Nenkampi zag nog net een voorbij stormende Britton haar het brons wegnemen. Jebet vervolmaakte de top 5. Maureen Koster eindigde 7de met een zeer kleine voorsprong op Louise Carton. Op de 11de plek vinden we Veerle Dejaeghere die Almensh Belete naar de 12de plaats terugbracht.