Zes Belgische beloften komen zondag aan de start bij het EK veldlopen in Chia. Lisa Rooms verdedigt er bij de vrouwen de Belgische eer, en bij de mannen komt een volwaardig team aan de start. Zowel in ploeg als individueel maken onze beloften mannen aanspraak op hoge noteringen.

In de eerste plaats wordt het in de beloftekoers bij de mannen uitkijken naar Isaac Kimeli. Op de wedstrijden waar hij deze winter al aan de start kwam was het duidelijk: Kimeli is sterker dan ooit. Hij gaf in Roeselare alle seniores het nakijken. De voorbije twee jaren ontgoochelde hij met een 20e en een 38e plaats, maar dit jaar verwachten we meer. Kimeli moet zondag het speerpunt van een sterk team worden en bij de eerste vijf finishen. Ook een medaille behoort tot de opties. Zijn trainingsmaatje Simon Debognies lijkt als eerstejaars belofte al in staat zijn mannetje te staan tussen de internationale toppers, en mogen we zeker rond de vijftiende stek verwachten. In een topdag gaat hij zelfs richting top tien.

Ook Dieter Kersten liet in zijn eerste lange crossen meteen een sterke indruk. Hij werd vorig jaar schitterend achtste bij de juniores en mogen we zondag bij de beloften rond de 20e plaats verwachten. Niet te ver achter hem zien we hopelijk ook Steven Casteele opduiken. Als hij binnen de eerste 25 kan blijven, zou onze belofteploeg zomaar op het podium van het landenklassement kunnen staan. Er is natuurlijk ook nog Michael Somers. Hij is op papier de vijfde man van het Belgisch team, terwijl alleen met de sterkste vier atleten rekening gehouden wordt. In principe kunnen we hem rond plaats 30 verwachten, maar het is zijn taak zijn collega’s zo hard mogelijk vooruit te stuwen.

Eerste helft?

Lisa Rooms - Foto: Peter Wagemans
Lisa Rooms – Foto: Peter Wagemans

Ook voor Lisa Rooms geldt dat zij de voorbije maanden sterker dan ooit leek. Waar het haar brengt zondag is iets lastiger in te schatten, maar een plaatsje bij de eerste 30 lijkt voor haar een realistische doelstelling. Bij de beloften vrouwen gaan meestal ‘slechts’ een vijftigtal atleten van start, dus kan ook in de eerste helft finishen een mooie ambitie zijn voor Rooms. Ze komt zondag om 11u10 aan de start in Chia. Om 11u50 is het dan de beurt aan de mannen.