Zondagochtend mogen de junioren het EK veldlopen in Chia aftrappen. Onder hen ook drie Belgen. Justine Tinck verdedigt als eerstejaars de eer bij de vrouwen. Bij de mannen komen Jennen Mortier en Oussama Lonneux aan de start. Hieronder wikken en wegen de junioren hun eigen kansen.

Justine Tinck haalde haar gram als eerstejaars tijdens de selectiewedstrijd in Roeselare. De tegenstand was niet opgewassen tegen de pupil van Dirk De Maesschalk en zo trekt de atlete van AVLO als youngster naar haar eerste grote internationale afspraak.

Justine Tinck - Foto: Filip Bossuyt
Justine Tinck – Foto: Filip Bossuyt

“Ik rekende wel op een selectie, maar eigenlijk had ik wel verwacht dat ik het moeilijker zou hebben met de tegenstand. Als eerstejaars hoop ik uiteraard ervaring op te doen, maar ik wil ook iets laten zien! Ik ambieer een plaats bij de beste twintig atletes. Tevens ga ik er natuurlijk van genieten om met de Belgische delegatie, met toppers zoals Louise Carton, Jeroen D’hoedt en Soufiane Bouchikhi naar Chia te vertrekken”, aldus de 17-jarige atlete.

Titelverdedigster bij de junioren, de Duitse Konstanze Klosterhalfen is opnieuw van de partij. Slaagt ze erin om haar titel te verlengen en kan onze Justine Tinck zich bewijzen tijdens de 4.150m op het snelle parcours in Chia? De wedstrijd bij de junioren gaat van start om 10u15.

Duo Mortier-Lonneux op zoek naar mooie klassering

In tegenstelling tot de eenzame Tinck bij de vrouwen komen bij de mannen met Jennen Mortier en Oussama Lonneux twee landgenoten aan de start. Mortier trok in Roeselare aan het langste eind na wel erg spannende laatste hectometers, waarin Lonneux oorspronkelijk op weg naar de zege leek. De atleet van RCG toonde echter weerbaarheid en knokte zich alsnog naar de eerste plaats en behaalde zo zijn tweede EK-ticket.

“Na vorig jaar hadden we er dit jaar echt het doel van gemaakt om naar het EK te kunnen. Hierdoor kwam er wel wat stress bij kijken. Ik wist na Mol dat de benen goed zaten, maar enkele atleten waren bewust niet aan de start gekomen daar. Het bleef dus een beetje koffiedik kijken wat zij waard zouden zijn. Ik liep in Roeselare zeker niet mijn beste tactische wedstrijd, maar door de winst was ik al behoorlijk zeker van deelname”, aldus de 19-jarige atleet.

“Het was wel schrikken dat we slechts met twee naar Chia gaan. Jeroen D’hoedt verwoordde dit goed: als bond moet je steeds een voltallige U20-ploeg meenemen, dat werkt motiverend voor atleten én het is een investering in de toekomst. Top-6 bij de landenteams hadden we echt kunnen halen en moge dat net één van de criteria van de bond zijn. Dat Dries De Smet niet geselecteerd werd, verraste me het meest. Hij werkt hard, heeft veel talent, is een sympathieke kerel én kan volgend jaar nog deelnemen. De ervaring die hij nu had kunnen opdoen, zou erg van pas komen, aangezien ik vorig jaar veel heb bijgeleerd. Zelf hoop ik dit jaar uiteraard beter te doen dan vorig jaar. Het minimum wordt bij de beste dertig atleten finishen. Als alles in zijn plooit valt, dan kan ik misschien wel naar die beste twintig gaan. Op training bolt het goed en qua moraal zit het eveneens goed!”, voegt Mortier eraan toe.

Voor Lonneux was het bang afwachten, maar hij kreeg vorige week maandag het verlossende antwoord dat ook hij erbij is.

“Na Roeselare was ik toch een beetje ontgoocheld, omdat Jennen sterk kwam opzetten en ik hem niet meer kon opvangen. Door het minieme verschil tussen ons had ik er wel een behoorlijk goed oog op en toen het nieuws bevestigd werd, was ik ongelooflijk blij! Ik vind het spijtig dat we niet als ploeg deelnemen, want we kunnen er zeker iets doen. Ik verwachtte niet dat Dries, die voor mij de beste junior van het moment is gezien zijn tijden op de piste, niet zou worden geselecteerd”, reageert Lonneux.

Oussama Lonneux - Foto: Tomas Sisk
Oussama Lonneux – Foto: Tomas Sisk

“Het is erg speciaal om na vier jaar als atleet naar een EK te kunnen trekken. Ik werk hard bij mijn trainer Henri Salavarda en dat werpt nu zijn vruchten af. Ik ga me geen druk opleggen om een bepaalde plaats te behalen. Ik zal tevreden zijn als ik in de lijn van mijn prestatie van Roeselare presteer. Dat wil zeggen dat ik wil finishen met een gevoel dat ik alles heb gedaan wat mogelijk is. Ook hoop ik geen tactische fouten te maken”, aldus de 19-jarige atleet van RFCL.

De junioren heren starten zondag om 10u40. Zij mogen zich 6.150m lang uitleven. Het meeste vuurwerk wordt verwacht van het Franse en het Italiaanse collectief. De jongste atleet van het pak, het Noorse wonderkind Jakob Ingebrigtsen, zal ongetwijfeld in de voorste gelederen te vinden zijn.

1 REACTIE

 1. Iedereen liefhebber die het veldlopen en piste volgt bij de junioren weet dat de bond een ploeg had moeten sturen.
  Onze gevestigde atleten (D’hoedt, Van der Plaetsen, Naert) zijn verwonderd dat ze geen ploeg sturen.

  Volgens de selectiecriteria gaan ze er van uit dat Jennen en Oussama top 20 lopen.
  In Roeselare en ook in Mol was het onderlinge verschil zeer klein, als je met 4 man rond de top 20 loopt zal je zeker aan een andere voorwaarde voldoen … top 6 in het ploegenklassement..

  Weet iemand eigenlijk wie in het selectiecomité zit?
  Zouden die de junioren wel volgen/kennen?

  Onbegrijpelijk en een gemiste kans!

Reacties zijn gesloten.